Виплату допомоги багатьом ВПО припинять із 1 лютого

0
417

З 1 лютого 2024 року в Україні припинять виплату допомоги більшості ВПО. Кількість отримувачів допомоги переселенцям скоротиться у 15 разів: із 2,6 мільйона до 170 тисяч.   

Такі дані оприлюднив Уповноважений ВРУ з прав людини Дмитро Лубінець.

В українському законодавстві відбулися зміни, відповідно до яких більшості переселенців будуть виплачувати державну допомогу лише упродовж перших 6 місяці після набуття статусу ВПО. Після закінчення цього терміну виплати продовжать лише для соціально незахищених верств, які не можуть самі про себе подбати.

Решті ж переселенців дається пів року для того, щоб облаштуватись на новому місці проживання та знайти собі роботу. Влада вважає, що людям працездатного віку із нормальним станом здоров’я такого строку буде досить, щоб адаптуватися до нових умов.

Закон було ухвалено ще влітку. І, відповідно, усім переселенцям дали тоді ще півроку з 1 серпня для того, щоб знайти собі роботу. Таким чином, через 2 місяці цей строк закінчується, і з 1 лютого багато громадян будуть позбавлені виплат.

Йдеться про щомісячну державну допомогу переселенцям, яка становить 3000 гривень для дітей та інвалідів і 2000 – для решти громадян. Гроші ці начебто невеликі, однак немало сімей переселенців, особливо тих, які знайшли собі притулок у сільській місцевості, живуть за рахунок саме цієї допомоги.

На початку повномасштабної війни, коли була запроваджена така допомога, йшлося про те, що вона буде безстроковою – до завершення дії воєнного стану. Однак тоді ніхто не думав, що війна затягнеться так надовго, і через це не були обумовлені строки надання допомоги.

Тепер же стало очевидно, що держава не в змозі безстроково виплачувати такий обсяг допомоги. Тим більше, що кількість переселенців зростає, а допомога від західних партнерів, навпаки, скорочується. Отже зараз влада, де тільки може, намагатиметься скоротити бюджетні видатки.

Уже підраховано, що за рахунок скорочення терміну виплат допомоги переселенцям кількість її отримувачів скоротиться з 1 лютого до 170 тисяч. Це при тому, що зараз її отримують близько 2,6 млн українців.

Дмитро Лубінець категорично не погоджується з таким скасуванням допомоги. Про це омбудсмен заявив під час слухань у Комітеті Верховної Ради з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів.

Лубінець вважає, що критерії соціальної вразливості не відповідають реальному стану речей. Зокрема, що стосується сімей, які мають на банківських рахунках понад 100 тисяч гривень. Адже сім’ї українських захисників цілком можуть мати на рахунках і такі, і значно вищі суми, каже омбудсмен.