Штрафи у 15 тис. грн і вище: на кав’ярні та бари чекають позапланові перевірки

0
297

В українських закладах харчування поновляться позапланові перевірки. Бари, ресторани та кав’ярні моніторитимуть на предмет дотримання законодавства, що стосується заборони куріння.

Про це розповів голова Комітету Верховної Ради (ВР) з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький у Telegram.

Що передбачає законодавство

Радуцький нагадав про те, що в грудні 2021 року парламент ухвалив закон № 1978-ІХ щодо охорони здоров’я населення від шкідливого впливу тютюну. Деякі обмеження запрацювали у липні минулого року. Йдеться про заборону куріння сигарет для нагрівання на рівні з сигаретами, кальянами та електронними сигаретами у таких громадських місцях: транспорт, приміщення закладів ресторанного господарства, вокзали, навчальні та робочі приміщення, інші місця загального користування.

Які штрафи чекають на порушників

Нардеп розповів, що вже зараз працівники Держспоживслужби почали притягувати до відповідальності недобросовісних власників закладів харчування, які ігнорують антитютюнове законодавство.

Верховна Рада збільшила розмір штрафів за порушення для закладів харчування. Тепер суми, які стягуватимуть, такі:

  • 3 тис. гривень — за перше порушення протягом року;
  • 15 тис. гривень — за кожне повторне.

Радуцький закликав громадян скаржитися на порушників закону.

«Якщо ж ваше право на бездимне повітря порушують — не бійтеся його відстоювати, адже воно захищене законодавством. Залишити звернення щодо порушення можна за посиланням», — написав він.

Джерело: the page