Загальна мобілізація: роботодавці подадуть списки військовозобов’язаних до ТЦК до 1 грудня

0
171

В Україні продовжується мобілізація, оголошена у зв’язку із запровадженням військового стану. Роботодавці до 1 грудня подадуть до ТЦК списки військовозобов’язаних працівників.

Аналогічні списки військовозобов’язаних чоловіків надають до територіальних центрів комплектації та соціальної підтримки органи місцевого самоврядування, заклади освіти та інші організації.

Йдеться про виконання норм відповідно до правил військового обліку, затверджених постановою Кабміну №1487. У військкомати щорічно до 1 грудня передають зазначені дані про військовозобов’язаних, призовників та резервістів. Про це повідомила адвокат Марина Бекало.

Хто зобов’язаний подавати списки військовозобов’язаних

Інформацію про потенційних службовців ЗСУ передають виконавчі органи міських, селищних та сільських рад, які ведуть облік військовозобов’язаних, призовників та резервістів, які мешкають на території адміністративно-територіальної одиниці.

Списки мають надавати органи місцевого самоврядування, державні органи, установи, підприємства та організації, а також навчальні заклади – про співробітників та здобувачів освіти.

За словами юриста, подання списків проводиться для звірки даних персонального військового обліку військовозобов’язаних, призовників та резервістів з обліковими документами відповідних ТЦК.

Чи може поліція вносити дані ТЦК про розшук чоловіків у свої бази

Правоохоронці тісто співпрацюють із представниками ТЦК та часто вносять до бази «АРМОР» дані військкоматів про розшук чоловіків. Адвокат Роман Сімутін заявив, що поліцейські не мають таких повноважень.

Вказано, що військкомати можуть повідомляти поліцію про скоєння кримінального правопорушення та доставку військовозобов’язаних до ТЦК, але не для затримання, а для доставки, яке передбачає добровільне виконання вимоги.