Банкам дозволили блокувати картки українців

0
285

В Україні з 9 травня 2023 року перестала діяти постанова Кабміну, у межах якої Державній виконавчій службі заборонялося заарештовувати рахунки українців на суму менше ніж 100 тисяч гривень під час воєнного стану. Причина: набув чинності закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо окремих особливостей організації примусового виконання судових рішень та рішень інших органів під час дії воєнного стану». Документ опубліковано на сайті Верховної Ради.

Тепер українські банки блокуватимуть рахунки громадян на запит виконавчої служби. При цьому в межах нового закону клієнтам дозволено користуватися сумою у розмірі 2 мінімальних зарплат (тобто 13,4 тисячі гривень), але за умови, що клієнт звернувся до виконавця і той, зі свого боку, надіслав до фінансової установи постанову на зняття арешту на цю суму за одним із рахунків.

Також боржники із заблокованими рахунками можуть сплачувати з нього податки, збори без урахування арешту, за умови, що такий рахунок визначено для здійснення видаткових операцій.

За словами співзасновника Monobank Олега Гороховського, у межах виконання закону банк заблокує карткові рахунки близько 436 тисяч своїх клієнтів.

«Оскільки закон набув чинності, ми повинні повернути арешти, які знімали під час дії воєнного стану. Це торкнеться майже 436 тисяч наших клієнтів. Дуже шкода, але ми нічого не можемо з цим вдіяти. Усі банки його виконуватимуть», — написав Олег Гороховський у своєму Telegram-каналі.