Штрафи автофіксації повертаються до «Дії»: на які зміни важливо звернути увагу

0
247

Сервіс державних послуг «Дія» повертає можливість оплачувати штрафи автофіксації порушень правил дорожнього руху через мобільний застосунок.

Про це повідомляє портал «Дія» у Telegram.

Ця послуга була тимчасово недоступною, тому що оплату штрафів переводили на нові реквізити. Раніше був один рахунок, а тепер гроші надходитимуть у місцеві бюджети.

«Доопрацювання успішно завершено. У Дію підтягнуться всі штрафи за період, поки сервіс був недоступний», — додали у повідомленні.

Як повідомив засновник сервісу перевірки штрафів для водіїв «Штрафи UA» Денис Дмитров у коментарі «Економічній правді», з 15 лютого 2022 року до Бюджетного кодексу України внесли правку про надходжень коштів за адмінпорушення у сфері безпеки дорожнього руху, які зафіксовано в автоматичному режимі.

Згідно правки, частина з надходжень мала бути направлена до місцевих бюджетів — туди, де конкретно розташована камера, яка зафіксувала порушення ПДР. Але сталося повномасштабне російське вторгнення, тому реєстри були відключені на деякий час.

Цьогоріч правку імплементували. Тепер штрафи, які зафіксовані з 1 лютого 2023 року включно, вже мають для сплати близько 33 рахунки і працює 117 комплексів автоматичної фіксації правопорушень. Кожну камеру віднесли до конкретної ОТГ, яка має свій рахунок у бюджеті.

Як пояснив Дмитров, причина правки — камера стоїть у конкретному місці і витрачає електроенергію та ресурси місця, її потрібно обслуговувати. Тому пропонувалось 10% від штрафів класти на місцеві бюджети. Проте зараз всі кошти йдуть на місцеві бюджети, а згодом відправляють частину з них до держбюджету.

Тому водій-порушник повинен сплачувати штраф через реквізити конкретної громади. Якщо відправити кошти не туди, то штраф буде сплачено некоректно, він не вважатиметься сплаченим.