ДТЕК ВДЕ запускає Тилігульську вітроелектростанцію (ФОТО)

0
323

Незважаючи на триваючу повномасштабну агресію росії проти України, ДТЕК ВДЕ завершує будівництво першої черги Тилігульської вітрової електростанції потужністю 114 МВт. Про це розповіли на офіційному сайті компанії. 

Вже навесні 2023 року 19 вітротурбін почнуть генерувати електроенергію для підтримки енергобалансу України. Реалізація проєкту дозволить зробити перший крок у досягненні цілей ініціативи «30 до 2030», мета якої мати в Україні 30 ГВт встановлених потужностей відновлюваної енергетики до 2030 року. 

Група ДТЕК, до якої входить ДТЕК ВДЕ, розглядає можливість завершення будівництва станції й виходу її на повну проектну потужність Тилігульської ВЕС у 500 МВт. Зараз йде пошук варіантів для подальшої реалізації проекту, зокрема переговори з міжнародними донорами та партнерами. 

Генеральний директор ДТЕК Максим Тімченко висловив подяку усім енергетикам, які зважилися одягнути бронежилети та продовжити будівництво станції, а також усім партнерам за підтримку і допомогу у цей непростий час. Під час основних етапів будівництва компанія вела проєкт не публічно, задля безпеки такого важливого об’єкту для енергосистеми південних областей країни. Регіональна влада підтримувала і допомагала у найскладніших питаннях реалізації проєкту під час війни. 

«Попри всі виклики, за рік війни, ДТЕК збудував для країни додаткові 114 МВт зеленої генерації. Це було складне завдання, але завдяки високому професіоналізму та хоробрості працівників компанії, вже навесні запрацює нова вітростанція на 19 турбін. росія знищує, а Україна створює. В цьому і є наша кардинальна різниця у світоглядах. ДТЕК будує нові енергетичні об’єкти, бо вірить в перемогу України, ми даємо сигнал міжнародним партнерам про те, що інвестувати в Україну можна вже сьогодні не чекаючи закінчення війни», – сказав генеральний директор ДТЕК Максим Тімченко. 

Він також наголосив, що досягнення цілі в 30 ГВт зеленої енергетики до 2030 року є амбітною метою України, про яку ДТЕК заявляв ще минулого року у Давосі. За словами Максима Тімченка, відкриття нової ВЕС — це черговий практичний крок ДТЕК на цьому шляху, який компанія зробила незважаючи на воєнні умови. 

Сьогодні в Україні встановлена потужність ВДЕ з урахуванням тимчасово окупованих об’єктів на півдні країни – близько 10 ГВт. Збільшення зеленої генерації до 30 ГВт дозволило б Україні досягти 50% частки ВДЕ в структурі потужностей енергосистеми.