Взвод «лицарів» 28-ї бригади розбив ворожу ДРГ біля Коблево — як це було

0
3095

Це історія взводу «лицарів», що зупинив наступ на Коблево від ОК «Південь» ЗСУ.

Старший лейтенант Олексій присягнув українському народові служити й захищати ще з 2004 року, як поліцейський. Бувши співробітником карного розшуку він розкривав тяжкі злочини та саджав злочинців за ґрати, за що й отримав після вступу до лав 28-ї омбр позивний «Опер».

Ставши командиром взводу, «Опер» разом зі своїми побратимами брали участь у війні на Донбасі, де він зміг повноцінно проявити свої здібності. Зокрема, працюючи в районі Красногорівки, він організував проходи до лінії зіткнення, що суттєво впливало на успішність боротьби з окупантами.

«Перший мій вихід у сектор був у грудні 2020-го. На щастя, у нас склався хороший колектив серед офіцерів, завдяки чому ми могли грамотно спланувати операції. Та й особовий склад весь усвідомлював важливість нашої справи, тому кожен старався зробити свій внесок», – згадав «Опер».

Втім, сам Олексій наголошує, що порівнювати війну тоді та зараз просто важко, зокрема через масштаби та способи її ведення.

«Коли прогриміли перші вибухи, ми одразу висунулись на кордони Миколаївської області та зайняли лінію оборони. Пізніше, вночі 25 лютого ворог спробував висадити десант у Коблево. Але абсолютно без успіху. Наші бійці, серед яких були й курсанти, перебили як самих десантників, так і їхню техніку «, – поділився «Опер».

Надалі взвод старшого лейтенанта працював на одному з найбільш небезпечних напрямків Херсонщини, де ворожа артилерія та РСЗВ працювали постійно.

«Взагалі, бій в середньому триває 10-20 хвилин. Все решта – це підготовка до нього: фортифікація власних позицій, розвідка, подавлення ворожих засобів вогню, перехоплення ворожих дрг й розвідників і все у такому стилі. Найважливіше, звісно, це копати. Бо тривалість життя солдата залежить від того, наскільки глибоко він закопався», – зазначив Олексій.

Та попри складність напрямку роботи, у взводі «Опера» є свої унікальні та курйозні моменти. Зокрема, коли одному з «лицарів» вдалося збити ворожий безпілотник зі стрілецької зброї, або коли ворог «трішки» плутає цілі.

«У багатьох селах люди під час евакуації полишали худобу. Коли російські солдати бачать корів у приціл, то їм здається, що все – це український наступ. І вони одразу хапаються за зброю і починають поливати все вогнем, аби зупинити так зване просування військ», – сміючись розповів старший лейтенант.

Сам «Опер» після перемоги України планує лишитися на службі у 28-й омбр оскільки впевнений, що армія має бути сильною, а щоб цього досягти – вона має складатися з професіоналів.

Олексій нагороджений орденом Богдана Хмельницького III ступеню.

За матеріалами Оперативного командування «Південь» у соцмережах.