В Україні планують запровадити штрафи за цькування на робочому місці

0
317

Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроєкт №5749 про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо протидії порушенню прав у сфері праці, який передбачає запровадження адміністративної відповідальності за мобінг на робочому місці. За відповідне рішення проголосували 297 народних депутатів, повідомляє судово-юридична газета. 

Законопроєктом пропонується доповнити Кодекс про адміністративні правопорушення новою статтею 173-5 «Мобінг (цькування)» такого змісту: Вчинення мобінгу (цькування), — тягне за собою накладення штрафу від ста до ста п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від двадцяти до сорока годин.

Якщо правопорушник після накладення адміністративного стягнення продовжує займатися мобінгом, то повторне правопорушення  тягне за собою накладення штрафу від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від сорока до шістдесяти годин. Аналогічне стягнення — в разі, якщо цькує жертву група осіб.

Змінами до статті 255 Кодексу пропонується встановити, що протоколи щодо цькування мають право складати представники Держпраці.