Замість Южного — Порт-Аненталь: назви поміняють понад 100 населених пунктів України

0
225

Місто Южне отримає нову оригінальну назву — Порт-Аненталь, а також перейменують ще понад 100 населених пунктів.  

Як повідомив депутат ВР України Роман Лозинський, таке рішення сьогодні, 20 березня, прийняв комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування і регіонального розвитку та містобудування Верховної Ради.

«Загалом сьогодні ухвалено рішення щодо перейменування 5 міст і 104 села/селища», — додав він.

Зміни стосуються населених пунктів у 16 областях України. Наприклад, Червоноград отримає назву Шептицький, Синельникове – Ріднопілля, Гвардійське – Козацьке, Южне — Порт-Аненталь, Павлоград – Матвіїв,  Бровари – Броварі, Надеждівка – Шампань тощо.

У Південному міжрегіональному відділу Українського національного інституту пам’яті повідомили, що у місті Южне на Одещині раніше місцеві депутати відмовилися самотужки змінити назву свого міста.

«Аненталь — це німецька колоніальна назва нинішнього селища Нові Біляри. Серед запропонованих варіантів був гідронім Аджалик, Оріяна тощо. Місцеві еліти наполягали на українізації нинішньої назви, не дивлячись на те, що місто розташоване в найпівнічнішій частині Чорного моря, географічно північніше багатьох міст Одещини, Херсонщини та Криму», — розповіли у відділі.