В’їзд до країн Європи з 1 березня: що зміниться для українців

0
135

Міністр закордонних справ Болгарії Марія Габріель та її румунська колега Лумініца Одобеску підтвердили координацію зусиль для «якнайшвидшого» скасування контролю на сухопутних кордонах, адже країни з 1 березня увійдуть у Шенгенську зону.

Про це інформує румунське МЗС.

Як зазначила Одобеску, сторони домовилися підтримувати тісну співпрацю і координацію, продовжуючи працювати над імплементацією рішення за підтримки Європейської комісії.

Крім того, Софія та Бухарест домовилися координувати зусилля з метою якнайшвидшого отримання рішення про скасування контролю на сухопутних кордонах.

«У зв’язку з цим ми продовжимо діалог з нашими австрійськими партнерами, з іншими державами-членами ЄС і, очевидно, з Європейською комісією, щоб ухвалити це рішення», – зазначила очільниця зовнішньополітичного відомства Румунії.

Зазначимо, що наразі Шенгенська зона налічує 27 країн з 420 мільйонами мешканців, а приєднання Румунії та Болгарії збільшить цей показник до 450 мільйонів людей.

Згідно з правилами «шенгену», українці матимуть можливість подорожувати за правилами безвізового режиму, перебуваючи до 90 днів упродовж 180-денного періоду. Але Румунія та Болгарія надавали українцям додаткові три місяці перебування на території цих країн, що у сумі виходило 180 днів вільних подорожей.

Українці, які зараз знаходяться в цих двох країнах, повинні врахувати цю інформацію, щоб не порушити граничні межі перебування в ЄС. У цьому випадку потрібно або повертатись до України, або оформлювати інші дозвільні документи.