Яка сума грошового переказу відстежується в Україні 2024: точна відповідь

0
583

Українців обурила інформація, яка розлетілася в мережі, про введення податку в розмірі 18% на перекази з картки на картку, але, як виявилося, не все так просто.

Наприкінці 2023 року, а саме 27 грудня, Кабінет Міністрів України затвердив Національну стратегію доходів на 2024-2030 роки. Таким чином українська влада виконала одне із зобов’язань перед Міжнародним валютним фондом. Після чого почали з’являтися чутки про те, що будь-які перекази з картки на картку громадянина України будуть обкладатися 18-відсотковим податком.

УНІАН розбирався, чи буде в Україні податок на переказ з картки на картку у 2024 році.

Податок на переказ з картки на картку — Україна «обдирає» громадян?

Українці дуже різко реагують на появу нових зборів або обов’язкових платежів, тому можливий податок на переказ грошей вкрай розбурхав суспільство, яке намагається функціонувати і в без того складних економічних умовах.

Заспокоїти українців поспішив голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетьманцев. Він спростував повідомлення про те, що з’явиться 18%-ий податок за переказ грошей з картки на картку

Також цю інформацію спростували і в Міністерстві фінансів. Там повідомили, що некоректні висновки були зроблені на основі уривка з розділу 4.3.1 «Реформа спрощеної системи оподаткування», в якому говориться, що:

«Усі доходи фізичних осіб, отримані поза підприємницькою діяльністю, крім тих, які прямо передбачені Податковим кодексом України, підлягатимуть оподаткуванню за загальною ставкою податку на доходи фізичних осіб, передбаченою Податковим кодексом України».

Таким чином, українцям не варто боятися нового податку, адже його ніхто і не збирався вводити, а повідомлення не відповідає дійсності.

Яка сума переказу відстежується в Україні 2024

Не варто забувати, що в банківській системі діє фінансовий моніторинг. Система фіксує всі транзакції, які перевищують встановлені ліміти.

Так, закон про фінмоніторинг передбачає, що під контроль потрапляють перекази готівки по Україні в сумі 5 тисяч гривень, а зв’язку з цим банки можуть блокувати перекази, що перевищують цю суму.

При цьому в березні 2022 року Нацбанк України прийняв постанову №60, згідно з якою діє підвищений контроль до операцій клієнтів з боку банків, якщо сума дорівнює або перевищує 400 тисяч гривень.