НБУ випустив нові 50 гривень в оригінальному дизайні: як виглядає купюра

0
177

Нацбанк ввів в обіг нову пам’ятну банкноту «Єдність рятує світ», присвячену єднанню демократичного світу перед російською агресією. Номінал купюри – 50 грн. Вона є законним платіжним засобом – тобто, нею можна розплатитися в магазині чи іншому місці.

Про це повідомили у самому НБУ. Там зазначили: особливістю ж банкноти є те, що вона має оригінальний дизайн – виконана вертикально.

«За ці два роки ми не раз переконувалися в тому, наскільки масштабний вплив війна, розв’язана рф проти України, має на увесь світ. І не існує іншого шляху відновити глобальну безпеку і стабільність у світі, гарантувати вільне майбутнє, крім як об’єднаними зусиллями забезпечити Перемогу України. Адже загроза не обмежується тільки територією нашої держави. І що далі, то все більше її подолання залежить від згуртованості усіх. Наша нова банкнота – символ вдячності світу за залученість. Пишаємося нашими партнерами та віримо в силу їхньої єдності, яка також гартується», – розповіли про закладений в нову купюру сенс у регуляторі.

Пам’ятна банкнота «Єдність рятує світ» номіналом 50 грн вводиться в обіг 23 лютого 2024 року. Вона має серію ЄС з номерами 0000001-0300000 та підпис голови Нацбанку Андрія Пишного.

Тираж купюри обмежений. Він складає 300 тис. штук у сувенірній упаковці.

Втім, у продаж нові 50 грн ще не надійшли. «Реалізація пам’ятних банкнот здійснюватиметься інтернет-магазином нумізматичної продукції НБУ з 7 березня 2024 року», – пояснили в Нацбанку.

Крім того, банкнота реалізовуватиметься і банками-дистриб’юторами – у міру відвантаження Банкнотно-монетним двором НБУ. Ними є:

  • Укргазбанк;
  • Радабанк;
  • Таскомбанк;
  • Приватбанк.

Дата старту продажів у цих банках поки що теж невідома. Дізнатися ж про неї, розповіли в Нацбанку, можна дізнатися на офіційних сайтах установ.

Як виглядають нові 50 грн

На лицьовій стороні нової купюри в центральній частині розміщено художньо-образну композицію, яка відображає стилізований абрис України, що асоціюється із серцем, до якого підходять судини. Фонове зображення – образ дівчини у військовому шоломі, яка дивиться в бік Заходу.