Українцям розповіли, через яку суму боргу їх відключатимуть від електроенергії

0
553

Ситуацію про скасування мораторія на відключення електроенергії боржникам в Україні роз’яснив експерт з питань енергетики «Українського інституту майбутнього» Андріан Прокіп. Він повідомив, що компанії-постачальники електроенергії враховуватимуть не лише сам розмір заборгованості, а й те, як довго не оплачувались рахунки за світло. Увагу привернуть споживачі, які не вносили кошти більше двох місяців.

«Відключатимуть тих споживачів, у кого борг старший за два місяці і перевищує 3000 грн».

За словами аналітика, стягувати заборгованість не будуть з боржників, чиє житло перебуває на окупованій території та там, де йдуть активні бої, а також тим, чиї будинки постраждали внаслідок обстрілу.

Вказано, що українці загалом накопичили боргів за комуналку понад 20 млрд грн. Прокіп уточнив, що лише у Києві заборгували близько 1 млрд грн. Середній розмір заборгованості у столиці становить 7129 грн. За офіційними даними, до кінця жовтня 2023 року побутові споживачі заборгували за електроенергію понад 11 млрд грн.

Андріан Прокіп підкреслив, що для сумлінних платоспроможних платників нічого не зміниться, а неплатоспроможні звертатимуться за субсидією. А ті, хто може платити за світло, але ігнорує рахунки, будуть змушені погашати заборгованість.

Аналітик звернув увагу на іншу проблему – це непобутові споживачі, котрі не платять за світло, але їх не можна відключати. Укренерго закликав до перегляду цього списку та ухвалення рішення.

Міністр енергетики Герман Галущенко пояснив, чому з лютого в Україні повернуться відключення електроенергії:

«З початком великої агресії ми одразу ухвалили рішення, яке забезпечило невідключення споживачів. Але зараз ми побачили, що, на жаль, почалися зловживання цим мораторієм».

Джерело: Today.UA