Лікування військових за кордоном: як отримати допомогу

0
117

Війна в Україні триває вже понад рік, і за цей час тисячі людей отримали поранення чи травми, які потребують лікування. Вже близько 4 тисяч українців, зокрема військових, було евакуйовано до клінік Євросоюзу.

Про це повідомляє прес-служба Міністерства охорони здоров’я України.

Алгоритм медичної евакуації військових на лікування за кордон спрощено урядом України. Тепер для евакуації захиснику не потрібно отримувати висновок консиліуму військово-медичної установи. Тепер медустанова, в якій військовий перебуває на лікуванні (реабілітації), ініціює та визначає необхідність направлення на лікування за кордон.

Медустанова готує пакет документів, зокрема:

  • згоду військового чи його/її законного представника на лікування за кордоном;
  • згоду на обробку та передачу персональних даних медустановам іноземних держав;
  • витяг з медичної картки амбулаторного (стаціонарного) хворого за формою, затвердженою МОЗ;
  • висновок про необхідність направлення військового на лікування за кордон.

Пакет документів надсилається до державного органу зі складу сектору безпеки та оборони, в якому військовий проходить службу. Державний орган, у свою чергу, надсилає на розгляд МОЗ в електронній формі лист-напрямок із копіями документів.

МОЗ подає запит до країн ЄС щодо готовності безкоштовно надати захиснику України необхідну медичну та реабілітаційну допомогу. Після отримання позитивної відповіді МОЗ інформує Командування Медичних сил, відповідний державний орган, що входить до складу сектору безпеки та оборони, адміністрацію Держприкордонслужби та МЗС про узгоджений із іноземною стороною перелік захисників України, яких можуть прийняти на лікування за кордоном.

МОЗ України за сприяння офіційних структур Єврокомісії транспортує захисника/захисницю до закордонної клініки.

Більш детально ознайомитися з алгоритмом медичної евакуації для цивільних  українців можна за посиланням.