В Україні хочуть відмовитися від надання статусу інвалідності

0
337

У МОЗ хочуть внести зміни до процедури призначення інвалідності по тій чи іншій групі (І-IV). Про це заявив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко на брифінгу у Житомирі.

Представник МОЗ зазначив, що з 2025 року планується взагалі відмовитися від практики надання груп інвалідності в рамках реформування медико-соціальної сфери, зокрема медико-соціальних експертних комісій (МСЕК).

За словами міністра, в основі нової реформи – відмова від пострадянської моделі визначення інвалідності.

«Ми відмовляємося від інвалідності як такої, а говоримо про оцінку втрати функціональності», — сказав Ляшко.

Відповідний законопроект ще на стадії розробки. У ньому буде представлено оновлену методологію встановлення інвалідності.

«У нас зараз проблема в тому, що ми женемося за інвалідністю, тому що вона дає пільги та компенсації, а не повернення людини в економічний стан. Це пострадянська модель, від якої ми маємо відмовитися», — зазначив міністр.

За словами Ляшка, міжнародний класифікатор функціонування, обмеження життєдіяльності та здоров’я почне працювати і в Україні.

Також передбачено, що з 2025 року в Україні з’являться нові підходи до експертизи та встановлення інвалідності. Буде впроваджено електронну МСЕК та створено мультидисциплінарні команди, які допомагатимуть людям з травмами проходити реабілітацію та повертатися до повноцінного способу життя.

Джерело: Today.UA