Держава виплачуватиме допомогу дітям, які народилися після початку повномасштабної війни

0
297

З 1 серпня в Україні виплачуватимуть державну допомогу дітям, які народилися після початку повномасштабної війни. Право на виплату допомоги мають діти переселенців, які народилися та зареєстровані за новим місцем проживання батьків.

Держава вирішила питання з виплатою допомоги дітям внутрішніх переселенців, які народилися після війни. Їм виплачуватимуть щомісячну допомогу в розмірі 3000 гривень. Раніше з цим були проблеми, оскільки статус таких немовлят був юридично не врегульований. Вони не вважалися переселенцями, бо народилися вже на новому місці.

Однак тепер усі малюки, які народилися в сім’ях ВПО після 24 лютого 2022 року, матимуть статус ВПО і отримуватимуть допомогу від держави, як і ті діти, які були народжені раніше, до початку війни, і вже переїхали на нові місця разом із батьками.

Як і решті внутрішніх переселенців, така допомога призначатиметься їм на 6 місяців з можливістю продовження терміну виплат, якщо сім’я належить до категорії незахищених.

Нагадаємо, що дітям, які мають статус ВПО, покладено низку пільг. Зокрема, вони мають право на безкоштовне харчування у дошкільних та шкільних навчальних закладах, а також у закладах профтехосвіти, причому незалежно від форм власності цих закладів. Вони також мають право на безкоштовне оздоровлення. Крім того, вони мають право на державну цільову підтримку для здобуття вищої освіти у державних та комунальних навчальних закладах до 23 років.