Пенсії військовослужбовців: як нараховуються та чи є обмеження максимального розміру

0
239

В Україні багато колишніх військовослужбовців, які вже мали пенсію за вислугою років, за покликом серця пішли захищати країну. Про те, як їм нарахуватимуться пенсії, чи до вислуги років додаватимуть час перебування у ЗСУ під час війни та чи є для виплат обмеження, розповідає АрміяInform.

«Згідно зі статтею 5 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» учасниками бойових дій є особи, які брали участь у виконанні бойових завдань у складі військових підрозділів у період війни. За Законом «Про загальнообов’язкове пенсійне страхування» вони мають право на дострокову пенсію за віком після стажування років за 5 років страхового стажу не менше 20 років”, — йдеться у повідомленні.

Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України «Про порядок обчислення вислуги років, призначення та виплати пенсій та грошової допомоги особам, які мають право на пенсію відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб», крім військовослужбовців строкової служби та членів їхньої родини» один місяць служби за три місяці.

«Максимальний розмір пенсії, обчислений відповідно до цієї статті, не повинен перевищувати 70 процентів відповідних сум грошового забезпечення. Утім, цим самим нормативно-правовим актом встановлено обмеження для військової пенсії в розмірі 10 прожиткових мінімумів для непрацездатних осіб. Таким чином, Пенсійний фонд України навіть при нарахуванні військовому пенсіонеру пенсії в розмірі, що перевищує 20 930 гривень, виплачує лише цю суму”, — наголошується у матеріалі.