В Коблівській громаді презентували антивоєнну експозицію в рамках Міжнародного конкурсу (ФОТО)

0
481

3 червня в Коблево в приміщенні закладу загальної середньої освіти відбулась сатирично-патріотична антиввоєнна виставка, під час якої було урочисто погашено поштову марку «Асоль вже не та» та презентовано сувенірну монету із серії «Русскій воєнний корабель, іди ***». На самому заході коблівчанам було представлено серію сатиричних антивоєнних карикатур, які створені митцями та художниками України, Ізраїлю, Польщі, Греції, Німеччини, Білорусі, Румунії, Італії, Індії, Швеції, Нідерландів, США, Франції, Австрії, Мексики – загалом було представлено понад 300 робіт. Також гостей та жителів Коблівської громади очікував приємний сюрприз від організаторів заходу – патріотична вистава від артистів Миколаївського академічного художнього драматичного театру.

Як розповіла Президент «Асоціації  лідерів туризму Миколаївської області» Тетяна Чичкалюк, деякі роботи надійшли навіть від російських та білоруських художників, але ж одні відверто вказували своє прізвище та творчий шлях, а інші «ретельно шифрувалися» під страхом потрапити до російської в’язниці. 

Цей захід відбувся в рамках відкриття Миколаївського етапу Міжнародної виставки політичних та антивоєнних карикатур в рамках Міжнародного конкурсу під відомим з початку війни гаслом «Русскій воєнний корабель, іди ***».

Експозицію ініціювали та організували ГО «Асоціація лідерів туризму Миколаївської області» разом з всесвітньо відомою благодійною організацією «Rotary Club», Коблівська сільська рада, Коблівський центр дозвілля та розвитку особистості та відділ освіти, молоді та спорту Коблівської громади.

Вітальне слово започаткувала Тетяна Чичкалюк, яка з долею гумору зазначила, що Всесвітній клуб Одеситів «мав необережність» запросити її на відкриття такого заходу.

«Вигадав це Олександр Якович, це відбулось в Одесі, у Всесвітньому клубі Одеситів, та вони мали необережність запросити мене (шуткує пані Тетяно). Почали говорити про корабель, про море, та я зрозуміла, що це – наша тема – корабель наш, у нас його будували, хрестили та відспівали, і ми прийняли рішення, що наступна виставка буде саме у Миколаєві», — розповіла пані Тетяна.

Також пані Тетяна зазначила щодо значення сатири та гротеску під час воєнного стану у країні в цілому.

«Якщо це смішне – ми його не боїмося. І та хвиля, яка піднялася по всієї Україні вказує на те, що ми йдемо вірним шляхом. Після того, як ми провели виставку в Миколаєві, ми були запрошені до Києва і провели її там у самому центрі, а після Києва був Чернігів. Якщо в Києві розуміли це все, то в Чернігові були і сміх, і сльози – люди шли й шли, і ми були вимушені залишити виставку на тиждень. Саме там вирішили також провести дитячий конкурс карикатур у вигляді коміксів».

Представник Одеської спілки Міжнародної благодійної організації «Rotary» та почесний учасник Всесвітнього клубу Одеситів Олександр Федоров також розповів про сьогоденну діяльність організації.

«Мені, як одеському журналісту, який має контакти з багатьма творчими діячами та організаціями в Одесі, зателефонував на початку березня один знайомий художник та розповів, що в нього на фоні всіх подій не підіймається рука малювати пейзажі, світанки та заходи сонця. Тоді я йому і запропонував намалювати щось на антивоєнну тематику, а там і інші художники доєднаються. І, враховуючи те, що я маю певний досвід в організації експозиції, присвяченої творчості Михайла Жванецького, то виникла ідея організувати конкурс карикатур, тому що один погляд на картини може створити образ кривавого вбивці 21 століття, орків та мародерів, грабіжників та насильників та разом з цим показати стійкість українського народу», — зазначає пан Олександр.

Олександр Федоров також розповів, що вже в перший тиждень надійшло близько 80 робіт, а до 9 травня було зібрано вже порядку 250 малюнків та вони продовжують надходити від художників. Було договорено, що це буде конкурс, але його підсумки підвестимуть після закінчення війни, щоб оголосити найкращих та нагородити подарунками та грошовими призами. Також пан Олександр зазначив цікавий факт щодо активної участі жінок у цьому конкурсі. Якщо раніше у таких заходах приймали участь десь 3-5% жінок, то наразі їх вже одна третина, а також свої роботи надсилають діти.

Подякувати за небайдужість благодійників завітала на захід секретар Коблівської сільської ради Світлана Талоха.

«Дякую вам за вашу роботу, за таку сподвижну справу, а також сподіваюся, що наші односельці активно підтримають та відвідають цю виставку. Щиро вдячні вам від імені сільського голови Володимира Панича та усієї Коблівської громади», — подякувала Святлана Талоха.

Також пані Світлана зазначила, що у Коблівській громаді також проживає багато талановитих людей, які у важкі часи об’єдналися у творчу армію та підтримують своєю творчою діяльністю один одного та усіх місцевих жителів. Варто згадати чудову місцеву активістку Ганну Василішину, яка кожного дня з початку війни пише вірші та публікує їх у соціальних мережах та місцевому вайбер-чаті, адже творчість для багатьох є проявом себе та своєї патріотичної позиції.

Після урочистої частини відкриття експозиції на жителів та гостей Коблівської громади очікувала святкова патріотична вистава, яку підготували актори Миколаївського академічного художнього драматичного театру під керівництвом художнього керівника Артема Свистуна. Митці виконували сучасні та відомі українськи вірши та пісні під дружні оплески вдячної публіки, серед якої були присутні жителі громади, сім’ї внутрішньо переміщених осіб, що проживають в Коблево, представники відділів керівничого апарату та культурні діячі Коблівської громади, а також військовослужбовці з територіальної оборони та представники місцевих та регіональних ЗМІ.

Творчість артистів дуже приємно вразила в цілому глядачів, а також художній керівник театралів Артем Свистун пообіцяв провести майстер-клас з театрального мистецтва для дітей та молоді у Коблівській громаді, як тільки настане мирний час.

Після концерту відбулася ще одна знакова подія для Коблівської громади. За участю Тетяни Чичкалюк, Світлани Талохи, очільниці відділу соціального розвитку Коблівської громади Раїси Боднар, керівниці Коблівської публічної бібліотеки Лариси Резніченко, представника всесвітньо відомої благодійної організації «Rotary club» було урочисто погашено відому лимітовану поштову марку «Асоль вже не та» на конвертах та презентовано сувенірну монету «Русскій воєнний корабель, іди ***».

4 екземпляри з підписами та марками було передано до Коблівської публічної бібліотеки на зберігання з подальшою надією започаткування у громаді музею Томаса Кобле. Також серед присутніх гостей відбувся благодійний аукціон: кожен бажаючий мав змогу придбати конверт, марку, монету та інші сувеніри на добру пам’ять. А виручені кошти від продажу будуть спрямовані на підтримку ЗСУ.

Також Тетяна Чичкалюк, яка має особливу любов до Коблівського краю та історичної вітчизни свого дуже доброго друга Томаса Кобле висловила свою думку про те, що туристичною столицею України обов’язково має стати Коблеве а також обов’язково бути музею на честь та славетне ім’я великого засновника коблівських земель.