Українців попередили про подорожчання продуктів до нового року

До нового року, за прогнозом директора аудиторської компанії Михайла Крапівка, ціни на відмінність продуктових товарів збільшаться від п’яти до п’ятнадцяти відсотків. Це пов’язано з періодом свят, оскільки громадяни почнуть масово купувати деякі продукти харчування. Різке зростання цін можливе лише у разі штучного дефіциту, який створюють ажіотажем громадяни, повідомляє Інформ-UA.

Ціни зростуть не на багато товарів, а тільки на ті продукти, які зазвичай популярні на свята.

«Це товари, які використовуються для святкового столу: м’ясо, майонез, яйця, овочі, фрукти. Ті продукти, які часто не використовують у великій кількості у повсякденному житті»,- повідомляє директор аудиторської компанії Михайло Крапівко.

Після новорічних свят ціна зменшиться, але не значно. Подальшого подорожчання не передбачається.

Тобто товари все одно поступово дорожчатимуть цієї зими вже з інших причин. Головна з них – це зростання цін на енергоносії. Через подорожчання газу та світла доведеться заплатити більше за такі продукти:

• цукор;
• м’ясо;
• сало;
• соняшникова олія;
• хліб (його вартість збільшуватиметься на 2% щомісяця).

Щодо алкоголю, то за прогнозом українських виноробів, дефіциту та різкого зростання цін не очікується. Натомість спиртне подорожчає у 2022 році – після ухвалення законопроекту № 5600 (на даний момент прийнято у першому читанні).