Сельсовет Коблево опубликовал опровержение выводов общественного аудита Громады. ОРИГИНАЛ ТЕКСТА

0
647

Рассмотрев материалы аналитического исследования, представленного общественной организацией «Фонд развития города Николаева» в рамках проведения общественного аудита, администрация Коблевской громады опровергает результаты аудита, которые были представлены общественности Коблевской и Березанской громад.

Об этом идет речь в соответсвующем письме, направленном в ОО «Фонд развития города Николаева».

Замечания, которые Коблевская объединенная территориальная громада  представляет в противовес выводам рабочей группы, касаются устава Громады, управления коммунальным имуществом, утверждения налоговых ставок и др.

Так, в отношении разработки Устава ОТГ юрист Коблевского сельсовета ответила, что документ был сформирован на основании законодательных актов и Примерного устава территориальной громады, разработанного Ассоциацией городов Украины. Кроме этого, в выводах аудита указано, что Громада  имеет 2 центра — с. Коблево (административно-территориальный центр) и с. Рыбаковка, что не соответсвует действительности, утверждает администрация Коблевской ОТГ.

«К тому же, пунктом 2.1.1. указано, что Устав Коблевского поселкового совета утвержден 22.08.2018 года, что не соответствует действительности, во-первых, потому, что Коблевский совет является сельским, а не поселковым, во-вторых, потому, что Устав Коблевской объединенной территориальной громады утвержден решением №12 V сессии Коблевского сельского совета Березанского района Николаевской области 8 созыва от 22.03.2017 года, а впоследствии, прошел государственную регистрацию в Главном териториальном управлении юстиции в Николаевской области, о чем выдано Свидетельство №6 от 25.10.2018 года», — подчеркнуто в письме.

В отношении перечня коммунального имущества Коблевской ОТГ, на самом деле, по состоянию на начало 2019 года он не определен. Однако, по словам администрации и юриста Громады это не позволяет утверждать, что работа по данному поводу не ведется.

В письме значится, что с начала 2018 года сельским советом ведется переписка с региональным отделением Фонда государственного имущества Украины по Николаевской области с целью получения полных и достоверных сведений по объектам недвижимого имущества, находящихся на территории громады, для последующей их регистрации в коммунальную собственность и, соответственно , определение вышеупомянутого перечня имущества громады.

Акцент был поставлен на том, что проведение инвентаризации земель и разработка генеральных планов сел Громады запланированы в 2018 году и реализуется в 2019. В настоящее время сельским советом подписаны договоры о разработке технической документации с соответствующими организациями.

Администрация Коблевской ОТГ отметила, что Коблевский сельсовет единственный в Березанском районе Николаевской области, кто провел инвентаризацию земель в с. Коблево еще до объединения громады.

koblevo.news ранее сообщало о том, что в одном из выводах ОО «Фонд развития Николаева» значится сомнительная деятельность сельсовета Коблево в отношении управления коммунальным имуществом, что рождает коррупциогенные факторы.

В свою очередь юридический отдел объясняет, арендные отношения, помимо других документов, определяются Порядоком проведения конкурса на право аренды имущества, который определяет организационно-распорядительные отношения, и Типовым договором аренды имущества, предусматривающим правовые отношения между арендодателем и арендатором по использованию коммунального имущества.

Что касается рекомендации доработать Устав Громады, Коблевский сельсовет ответил, что указанные требования противоречат установленным полномочиям органа местного самоуправления и делают невозможным как эффективное управление объектами коммунального имущества, так и эффективное, прозрачное бюджетирование.

Сформированную в презентации аудита информацию администрация Коблевской ОТГ считает вызывающей неуважение к деятельности Коблевской объединенной территориальной громады и ставит под сомнение ее добродетель в глазах общественности. В связи с чем руководство Коблевской ОТГ просит пересмотреть данные Аналитического исследования с целью освещения достоверной информации о деятельности Коблевской ОТГ.

ДАЛЕЕ ТЕКСТ В ОРИГИНАЛЕ:

Розглянувши матеріали аналітичного дослідження «Діагностування місцевих самоврядувань Коблівської та Березанської ОТГ Миколаївської області: цілісність системи управління комунальним майном та розвитком комунальної інфраструктури, на предмет дотримання прав та узгодження інтересів периферійних громад», представленого громадською організацією «Фонд розвитку міста Миколаєва» у рамках проведення Круглого столу, який відбувся 14.02.2019 року у приміщенні адміністративної будівлі Коблівської сільської ради, вивчивши висновки та рекомендації до п.2.1 Опції2. даного дослідження: «Аналіз місцевих нормативно-правових актів, що забезпечують управління комунальним майном (нерухомість, земля) та розвитком комунальної інфраструктури, у тому числі на предмет дотримання прав та узгодження інтересів периферійних громад: Коблівська об’єднана територіальна громада  Березанського району Миколаївської області», надаємо наступні зауваження:

  1. У пункті 1 Висновків аналітичного дослідження Коблівської об’єднаної територіальної громади Березанського району Миколаївської області зазначено, що окремі норми Статуту Коблівської об’єднаної територіальної громади протирічать нормативно-правовим актам центральних органів виконавчої влади та потребують змін.

Зазначаємо, що при розробці вказаного Статуту виконавчий комітет Коблівської сільської ради Березанського району Миколаївської області керувався нормами Основного Закону України – Конституції України, законів України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про добровільне об’єднання територіальних громад», нормами Європейської Хартії місцевого самоврядування, Господарського кодексу України та інших законодавчих актів. Більш того, за основу було взято Примірний статут територіальної громади, розроблений Асоціацією міст України, та представлений у Практичному посібнику з питань організації роботи органів місцевого самоврядування об’єднаних територіальних громад (Модуль І, видання друге, 2016). Даний посібник був розроблений з метою допомогти органам місцевого самоврядування об’єднаних громад ефективно організувати свою роботу, де пропонувалися примірні документи, алгоритми дій, а також зразки рішень місцевих рад та їх виконавчих органів. В той же час, було зазначено, що  Примірний статут територіальної громади може бути використано будь-яким містом, селищем, селом.

  1. Крім цього, у абзаці 2 пункту 2.1 Аналітичного дослідження зазначено, що громада має 2 центри – с. Коблеве (адміністративно-територіальний центр) та с. Рибаківка. Не зрозуміло, з яких підстав було наведене дане твердження.

До того ж, пунктом 2.1.1. зазначено, що Статут Коблівською селищною радою буд затверджений 22.08.2018 року, що не відповідає дійсності, по-перше, тому, що Коблівська рада є сільською, а не селещною, по-друге, тому, що Статут Коблівської об’єднаної територіальної громади затверджено рішенням №12 V сесії Коблівської сільської ради Березанського району Миколаївської області 8 скликання від 22.03.2017 року, а згодом, пройшов державну реєстрацію у Головному територіальномк управлінні юстиції у Миколаївській області, про що видане Свідоцтво №6 від 25.10.2018 року.

  1. Також, абзацом 4 сторінки 13 Аналітичного дослідження вказано, що статутно унормованого переліку комунального майна ОТГ не створено і не проведено інвентаризацію земель в межах території громади, що є викликом доброчесності управління майном. На дане судження, пояснюємо наступне

По-перше, перелік комунального майна Коблівської об’єднаної територіальної громади, насправді, станом на початок 2019 року не визначений. Однак, це не дає можливість стверджувати, що робота з даного приводу не ведеться. Так, з початку 2018 року сільською радою ведеться листування з регіональним відділенням Фонду державного майна України по Миколаївській області з метою отримання повних та достовірних відомостей щодо об’єктів нерухомого майна, що знаходяться на території громади, для подальшої їх реєстрації у комунальну власність та, відповідно, визначення вищезазначеного переліку майна  громади.

По-друге,   проведення інвентаризації земель разом з розробкою Генеральних планів сіл Коблівської обєднаної територіальної громади запланована ще у 2018 році і реалізується у 2019. На даний час сільською радою підписані договори про розробку  технічної документації з відповідними організаціями, тому їх затвердження може відбутися тільки після проведення вказаних дій. Хотілось би зазначити, що Коблівська сільська рада єдина рада у Березанському районі Миколаївської області, яка провела інвентаризацію земель у с. Коблеве ще до обєднання громад!

  1. У Аналітичному дослідженні пункту 2.1.2 Статуту Коблівської об’єднаної територіальної громади, ставиться під сумнів діяльність сільської ради з управління комунальним майном, а саме оренди майна комунальної власності територіальної громади населених пунктів Коблівської сільської ради. Більше того, у дослідженні зазначено, що затверджене сільською радою «Положення про оренду майна комунальної власності територіальної громади населених пунктів Коблівської сільської ради та Порядок проведення конкурсу на право оренди комунального майна територіальної громади населених пунктів Коблівської сільської ради та Типовий договір оренди комунального майна територіальної громади населених пунктів Коблівської сільської ради» містить вагомі корупціогенні фактори в частині того, що, нібито, в самому тексті Положення не прописані організаційно-розпорядчі відносини, пов’язані з передачею в оренду індивідуально визначеного (нерухомого або іншого) майна, що є власністю територіальної громади населених пунктів Коблівської сільської ради (далі – комунальне майно); правові відносини між орендодавцем та орендарем щодо використання комунального майна; порядок укладання, продовження та припинення договорів оренди комунального майна. На це пояснюємо, що додатками до рішення №15 ХХІV сесії Коблівської сільської ради 8 скликання від 25.05.2018 року є не тільки вищезазначене  Положення, а й Порядок проведення конкурсу на право оренди майна, який і визначає організаційно-розпорядчі відносини, та Типовий договір оренди майна, який передбачає правові відносини між орендодавцем та орендарем щодо використання комунального майна.
  2. Що стосується окремо відзначеного Вами положення ст.2.2.5. Статуту Коблівської об’єднаної територіальної громади з посиланням на його доопрацювання, пояснюємо, що до безпосередньої компетенції територіальної громади, й насправді, не входять перелічені у вказаному пункті Статуту повнаваження. Пояснюємо чому!

Територіальна громада — первинний суб’єкт місцевого самоврядування, основний носій його функцій і повноважень. Вона може вирішувати на території громади будь-яке питання, що віднесене Конституцією та законами України до питань місцевого значення, за винятком тих, які вирішуються органами місцевого самоврядування. Територіальна громада здійснює своє право на місцеве самоврядування безпосередньо або через утворені нею органи місцевого самоврядування та органи самоорганізації населення. Членами територіальної громади є громадяни України, іноземці та особи без громадянства, які відповідно до вимог Закону України «Про свободу пересування і вільний вибір місця проживання», інших актів законодавства України зареєстрували своє місце проживання в населених пунктах громади. Структурними елементами територіальної громади є внутрішні громади, членами яких є жителі населених пунктів, крім адміністративного центру громади. Внутрішні громади безпосередньо приймають участь у вирішенні питань, віднесених законом до відання територіальної громади, її органів та посадових осіб шляхом використання форм прямої демократії: загальні збори, громадські слухання, місцеві ініціативи тощо. Інтереси членів кожної з внутрішніх громад в органах місцевого самоврядування територіальної громади представляють староста відповідного села, депутати ради, обрані у відповідних одномандатних виборчих округах. Інтереси членів внутрішніх громад в органах державної влади представляють органи та посадові особи територіальної громади. Територіальна громада обирає раду та голову громади, а також формує об’єкти комунальної власності.

Тому, на підставі вищезазначеного, бачимо, що територіальна громада не приймає будь-які рішення, це відбувається тільки на рівні ради, яка є представницьким і нормотворчим органом місцевого самоврядування територіальної громади, що здійснює від імені та в інтересах територіальної громади функції та повноваження місцевого самоврядування. І вказане Вами, що норма пункту 2.2.5 Статуту Коблівської ОТГ суперечить встановленим повноваженням органу місцевого самоврядування, визначеним Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні», та унеможливлює ефективне управління як об’єктами комунального майна, так і ефективному та прозорому бюджетуванню, не відповідає дійсності, більш того викликає повну неповагу до діяльності Коблівської об’єднаної територіальної громади та ставить під сумнів її доброчесність!

  1. Відповідно до п.2.1.3 Аналітичної довідки, при затвердженні ставок податку та розмірів орендної плати сільською радою на 2019 рік відбувся факт дискримінації мешканців периферійних громад шляхом встановлення різних ставок оподаткування земельних ділянок та розмірів орендної плати. По суті, сільську раду звинувачено у здійсненні корупційних діянь, посилаючись на статтю 4 Податкового кодексу України, якою зазначено, що  податкове законодавство України ґрунтується на таких принципах як, зокрема, рівність усіх платників перед законом, недопущення будь-яких проявів податкової дискримінації — забезпечення однакового підходу до всіх платників податків незалежно від соціальної, расової, національної, релігійної приналежності, форми власності юридичної особи, громадянства фізичної особи, місця походження капіталу.

Трактування даної норми Податкового кодексу, у нашому розумінні, цілком відповідає встановленим Коблівською сільською радою ставкам податку та розмірам орендної плати за земельні ділянки, розташовані в межах території Коблівської сільської ради, у зв’язку з тим, що при визначенні конкретної ставки податку чи розміру орендної плати до уваги приймалися, насамперед, затверджені нормативно грошові оцінки конкретних земельних ділянок по кожному населеному пункту громади, їх фактичний стан/використання, та місце розташування. В даному випадку відсоткові розбіжності повність виправдовують грошовий еквівалент прийнятих місцевих податків та зборів, та в жодному разі не дискримінують їх платників.

  1. Також, частиною 2 пункту 2.1.3. дослідження, зазначено, що у зв’язку з передачею із державної власності у комунальну власність Коблівській сільській раді земель сільськогосподарського призначення відбулася прогалина у базі оподаткування землі в розмірі приблизно 9 тис.га, якими ніхто не користується, і які можливо мають занедбаний вигляд та використовуються у тіньовому секторі економіки. На дане зауваження зазначаємо таке

Наказом Головного управління Держгеокадастру у Миколаївській області від 20.12.2018 року № 9143/0/14-18-СГ Коблівській об’єднаній територіальній громаді передані земельні ділянки сільськогосподарського призначення із  земель державної власності у комунальну власність у межах території Коблівської сільської ради загальною площею 5606,3836 га. Але частина земельних ділянок, які розташовані за межами населених пунктів Коблівської сільської ради Березанського району Миколаївської області ще не допередані у комунальну власність громади Головним управлінням Держгеокадастру у Миколаївській області. 

Наразі, передані земельні ділянки знаходяться на стадії переоформлення у комунальну власність сільської ради і  на сьогодні, згідно Відомостей про суб’єктів права власності на земельну ділянку,  вони зазначені як землі державної власності, тому питання щодо встановлення фактичного стану використання зазначених земельних ділянок буде розглянуто після повної їх передачі у комунальну власність та проведення державної реєстрації.

  1. Стосовно того, що в політиці розвитку комунальної інфраструктури ОТГ намітився перекіс в направленні  ресурсів на адміністративний центр громади, та не спостерігається поєднання інтересів адміністративного центру і периферійних громад в процесі управління розвитком інфраструктури ОТГ, зауважимо, що у представленому пункті 2.1.4. Аналітичного дослідження не правильно трактовані положення Стратегічного плану розвитку Коблівської об’єднаної територіальної громади, тим більше, що Вам була надана повна інформація про використання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на формування інфраструктури об’єднаних територіальних громад в Коблівській об’єднаній територіальній громаді Миколаївській області за 2017 та 2018 рр., і тому є хибним твердження, що левова частка капітальних видатків місцевого бюджету направлена саме на адміністративний центр громади.

До того ж, до переліку назв реалізованих інфраструктурних об’єктів Коблівської сільської ради, які Вам були надані для огляду, завжди ключовою буде значення назви ради, і якщо, наприклад, зазначено «закупівля екскаватора для КП «Коблівський сількомунгосп»» чи «закупівля санітарного транспорту для КЗ Коблівський ЦПМСД» і т. ін., це у будь-якому випадку говорить про те, що об’єкт призначений саме для цілей усієї громади, а не тільки адміністративного центру, тому що під час об’єднання Коблівської ОТГ відбулася реорганізація підприємств та установ громади.  

  1. У частині 3 пункту 2.1.4. дослідження зазначено, що в одній громаді поєднані два підходи до управління одною галуззю у сфері економічного розвитку громади, а саме структурний підрозділ виконавчого органу сільської ради та Установа „Агенція місцевого розвитку Коблівської об’єднаної територіальної громади”, що може призвести до дублювання функцій в апараті управління ОТГ та неефективного витрачання бюджетних коштів при нечіткому розподілі обов’язків, не визначенні чітких результативних показників діяльності та відсутності контролю їх виконання обома органами. На зазначене пояснюємо наступне

Створена Коблівською сільською радою Установа «Агенція місцевого розвитку Коблівської об’єднаної територіальної громади і відділ економічного розвитку та інвестицій Коблівської сільської ради Березанського району Миколаївської області мають паралельні напрямки діяльності, але у жодному випадку не дублюють один одного.

Так, основними завданнями відділу є: реалізація повноважень виконавчого органу сільської ради в сфері соціально-економічного розвитку, визначених Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні» та іншими нормативними актами; організація  виконання  стратегічних  та  поточних  програм  соціально-економічного та культурного розвитку; розробка проектів стратегії та програм соціально-економічного розвитку, інших планувальних документів у сфері своїх повноважень   та подання  їх на затвердження сільській раді; сприяння залученню інвестицій у економіку громади; реалізація проектів співробітництва громад; забезпечення розвитку відносин з містами, громадами з інших регіонів України та з інших держав; підготовка проектів для їх подання в Державний фонд регіонального розвитку, до програм та фондів, що реалізують міжнародну технічну допомогу в Україні.

Основними завданнями установи є: консолідація коштів місцевого бюджету, а також коштів міжнародних організацій та проектів, коштів підприємств, установ, організацій, громадян України; організація ефективного процесу збору, оцінки та виконання проектів та програм місцевого, і що найголовніше — локального, громадського рівня; створення та запуск розвитку інфраструктури громади та проектів розвитку її територій; консолідація доступних їй організаційних зусиль і фінансових ресурсів на рівні Коблівської об’єднаної територіальної громади та відповідних локальних громадських організацій; створення умов для інституційного та інфраструктурного розвитку територій громади.

Діяльність Відділу здійснюється на основі перспективного та поточних планів роботи та повноважень, закріплених у Положенні про відділ, а метою діяльності Установи є сприяння та організація місцевого розвитку, розвитку територій громади та її інфраструктури, і відповідного об’єднання для цього організаційних та фінансових ресурсів, що походять як з території громади, так і з поза її меж, сприяння залученню інвестицій, формування позитивного іміджу громади, Миколаївської області, України, надання консультативних послуг, покращення інвестиційного клімату у регіоні, збір та розповсюдження інформації. Установа не має на меті одержання і розподіл прибутку.

  1. У пункті 2.1.5 дослідження вказано, що на офіційному сайті Коблівської сільської ради відсутній повний перелік публічної інформації. Дане, також як і попередні зауваження, не відповідає дійсності, тому що акти Коблівської сільської ради в обов’язковому порядку оприлюднюються згідно з ч.11 ст.59 Закону України «Про місцеве самоврядування» та надаються за запитами відповідно доЗакону України «Про доступ до публічної інформації». Проекти актів Коблівської сільської ради оприлюднюються в порядку, передбаченому Законом України «Про доступ до публічної інформації», крім випадків виникнення надзвичайних ситуацій та інших невідкладних випадків, передбачених законом, коли такі проекти актів оприлюднюються негайно після їх підготовки.

Крім цього, акти, які відповідно до закону є регуляторними актами, розробляються, розглядаються, приймаються та оприлюднюються у порядку, встановленому Законом України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності».

На даний час ведеться розробка нового офіційного веб-сайту Коблівської сільської ради Березанського району Миколаївської області, який буде більш досконалий та зручний у користуванні.

Рекомендації аналітичного дослідження Коблівської об’єднаної територіальної громади Березанського району Миколаївської області повністю співпадають з Висновками, тому до усього  вищенаведеного, пропонуємо ГО «Фонд розвитку міста Миколаєва» переглянути дані Аналітичного дослідження «Діагностування місцевих самоврядувань Коблівської та Березанської ОТГ Миколаївської області: цілісність системи управління комунальним майном та розвитком комунальної інфраструктури, на предмет дотримання прав та узгодження інтересів периферійних громад»  в частині п.2.1, з метою висвітлення достовірної інформації про діяльність Коблівської ОТГ.

Крім цього, під час написанням подібних робіт у відношенні Коблівської громади та при виникненні питань стосовно діяльності сільської ради, просимо уточнювати дані з представниками органу місцевого самоврядування.

 

 

В.о. сільського голови,

Секретар ради                                                               С. ТАЛОХА

 

 

Виконавець:

Спеціаліст-юрисконсульт

Григорян В. (05153) 9-61-09