Оновлене меню для школярів: ціни на харчування в освітніх закладах переглянуть

У навчальних закладах Миколаївщини та України з першого січня 2022 року запроваджують оновлене харчування. Нове меню характеризується збільшенням овочів, бобових, молочних продуктів, зменшенням споживання цукру, солі та хліба. Серед проблем запровадження нового меню залишаються низька вартість харчування та закупівля продуктів. Про це повідомляє сайт «Аспект».

«Треба піднімати вартість харчування, бо виконати всі нормативи неможливо, якщо ціна харчування у школі становитиме 14-15 гривень. Тому сьогодні виклики стоять саме перед органами місцевого самоврядування про те, щоб підійти об’єктивно до цього та визначитись із ціною харчування», – розповідає спеціаліст Держспоживслужби Лариса Бурденко.

За словами спеціаліста, навчальний заклад має визначити, хто платитиме за харчування дітей: фінансують частково чи повністю органи місцевого самоврядування чи кошти батьків.

Нове меню відрізняється від старого тим, що обмежує кількість солі та цукру, жирів рослинного та тваринного походження, соків. Зменшили споживання хліба та картоплі, збільшили споживання молока та кисломолочних продуктів, м’яса, риби, круп та бобових. У харчування не включили ковбасні вироби та консерви.