В РЛП «Тилігульський» шукали малого лебедя за допомогою GPS-трекера — нажаль, птах загинув

0
71

До Тилігульського парку звернувся Угорський центр кільцювання птахів із проханням відшукати Малого лебедя (Cygnus bewickii), що прилетів на Тилігульський лиман. Птах у Європі був позначений шийним супутниковим реєстратором, розповіли на Фейсбук-сторінці парку. 

Лебедя відстежували за GPS координатами. З Угорщини по дорозі до тундри, де вони гніздяться, лебідь перелетів Карпатські гори і зупинився  на Тилигульському лимані відпочити та підгодуватись. Проте останніми днями реєстратор показував одні й самі координати. Схоже, що лебідь загинув. Науковцям потрібно було знайти лебедя з реєстратором і з’ясувати, що сталося. 

Науковці парку виїхали в експедицію з пошуку птиці. GPS координати з реєстратора вказували на важкодоступну ділянку у плавнях з водно-болотною рослинністю. На місцевості датчик був знайдений, але лебедя поряд не виявилося. Можна було припустити, що на ослабленого лебедя напав хижак імовірно лисиця, шакал чи бродяча собака. Птах був з’їдений, а пластиковий супутниковий реєстратор був дещо погризений. На ньому виявлено сліди від іклів якогось хижого ссавця. 

Під час міграції птахи часто слабшають та гинуть. Перельоти, це важкий етап у житті пернатих. Але для хижаків ослаблені чи загиблі птахи становлять основу харчування. Природний відбір у дії. Ссавці бувають допитливі, і те, що тварина погризла пластиковий реєстратор, це нормальна реакція. Автор цих рядків мав випадок, коли в експедиції вночі зникли мої черевики, які стояли біля намету. Вранці свіжими слідами на піску було відновлено ланцюг подій. Лисиця, яка підійшла до намету, схопила черевики, віднесла за кілька десятків метрів, злегка погризла і кинула. 

Мечення птахів супутниковими реєстраторами дозволяє вивчати особливості міграції птахів: шлях прямування, місця зупинки для підживлення, місця гніздування та ін. Випадок з малим лебедем, який, до речі, занесений до Національної червоної книги, був дуже цікавим і показовим. Ми будемо аналізувати всі аспекти міграційного треку цієї особи. Але зрозуміло одне, Тилігульський лиман є не лише місцем гніздування птахів. На водоймищі пернаті зупиняються підгодуватися, відпочити для того, щоб мігрувати далі. Тобто лиман є своєрідним «транзитним вокзалом» для птахів.