Україна розпочала підготовку до відкриття аеропортів: буде використано приклад Ізраїлю

0
173

Україна готується до відкриття аеропортів. Влада збирається взяти за зразок Ізраїль, який багато років веде боротьбу з Палестиною.

Уряд розпочав переговори з регуляторами з США та ЄС щодо відновлення пасажирських авіаперевезень на території країни. Також проводяться консультації з адміністрацією цивільної авіації Ізраїлю.

Міністр з розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков повідомив, що поки рано говорити про конкретні терміни. Проте Україна передала регуляторам свою концепцію того, як функціонуватиме ринок в умовах воєнного стану. Було проведено та представлено оцінку підходів, алгоритмів та ризиків.

Кубраков нагадав, що у світі не так багато прикладів функціонування аеропортів, куди будь-якої миті можуть потрапити ракети або дрони. Ізраїль став найуспішнішим прикладом роботи за таких умов. Також він уточнив, що тривають численні консультації з адміністрацією цивільної авіації.

Міністр наголосив, що розглядаються різні сценарії відкриття аеропортів в Україні. Потрібно почути офіційний зворотний зв’язок від регуляторів. Також він зазначив, що є європейські авіакомпанії, які зацікавлені в авіаринку України. Наразі тривають переговори з трьома вітчизняними компаніями.

Глава профільного відомства уточнив, що за умов повномасштабної війни з Росією створення власного національного авіаційного оператора не є пріоритетом, але після завершення бойових дій потрібно буде повернутися до обговорення цього питання.