В Україні запущено процес ліквідації сільських шкіл

0
239

В Україні починають ліквідацію сільських шкіл. Першими перестануть фінансуватися школи, в яких навчається менше 45 дітей. А згодом настане черга і більш наповнених навчальних закладів.  

Про це йдеться у повідомленні часопису Верховної Ради «Голос України», який посилається на інформацію з Урядового порталу.

Кабмін вніс зміни до Порядку та умов надання освітньої субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам, який було затверджено урядовою постановою ще в 2015 році. Відповідно до цих змін, з вересня 2025 буде припинено бюджетне фінансування малих шкіл.

У повідомленні також йдеться, що розподіл бюджетної субвенції для освітніх закладів залежить від кількості учнів у цьому закладі. За основу береться кількість учнів, яка була в цій школі станом на 1 жовтня попереднього року. Тобто на 2024 рік розмір субвенціїї визначали за даними на 1 жовтня 2023.

Отже, з нового навчального року, що розпочнеться з 1 вересня 2025, фінансування шкіл із малої наповненістю припинять.

«Для стимулювання підвищення ефективності шкільної мережі та якості освіти заплановано не дозволяти фінансувати коштом освітньої субвенції заклади освіти з кількістю учнів менш як 45 осіб (з 1 вересня 2025 року) та менш як 60 осіб (з 1 вересня 2026 року)», — повідомляє часопис.

Рішення мотивовано, у першу чергу, скороченням бюджетних видатків, до якого закликають український уряд усі закордонні кредитори. Звісно, що воно в першу чергу вдарить по сільських школах, в яких навчається небагато дітей. Зараз діти, які навчаються в молодших класах, мають змогу відвідувати початкову школу у своїх населених пунктах. А вже далі, при переході до середньої та старшої школи, багатьом доводиться користуватися шкільним автобусом, щоб доїхати до навчального закладу у більшому селі або в райцентрі.

Зрозуміло, що припинення фінансування малих шкіл завдасть додаткових проблем у навчанні сільських дітей. Власне, соціологи вже давно зауважили, що село живе та має перспективу до тих пір, поки в ньому є школа. Якщо в селі школи немає, воно починає занепадати через те, що молодь у ньому не залишається.