В Березанській громаді відбулося засідання топонімічної комісії

0
171

В Березанській селищній раді відбулось засідання топонімічної комісії з питань найменування (перейменування) вулиць, інших міських об’єктів, на якій розглянули питання продовження громадського обговорення щодо перейменування вулиць, населених пунктів, які містять російське походження на території Березанської селищної ради.

Проаналізувавши поставлене питання, на засіданні топонімічної комісії вирішили, що нині маємо перейменувати такі назви в громаді: Березанка — вулиця Суворова, Андріївка — вулиця Чкалова, Матіясове та А-Зорине — вулиця Суворова, Лимани – Шмідта, Вікторівка — Гагаріна, Чкалова; Новоселівка – Чкалова, Щасливе – Гагаріна, Калинівка – Гагаріна, Ташине – Гагаріна; а також населені пункти – Красне, Краснопілля, Комісарівка, Шмідтівка та Червоний Поділ.

Тож головою комісії надано доручення старостам населених пунктів, в яких є об’єкти для перейменування, до 15 січня провести загальні збори або опитування та надати пропозиції щодо перейменувань, враховуючи думку місцевих мешканців в зазначений термін.

Шановні мешканці громади, Березанська селищна рада інформує про проведення громадського обговорення та внесення пропозицій щодо перейменування вулиць Суворова (смт Березанка) та Чкалова (с. Андріївка) і запрошує усіх бажаючих жителів селища долучитись до обговорення та надати власні пропозиції.

Громадське обговорення проводиться відповідно до Закону України від 21.03. 2023 року №3005-IX «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії».

Згідно п. 6,7 вищезазначеного Закону, в разі відсутності пропозицій від громадськості щодо перейменування вулиць, назви яких містять символіку російської імперської політики або присвячені особам/подіям, таке рішення у формі розпорядження приймається селищним головою або особою, яка відповідно до законодавства здійснює його повноваження.

Пропозиції (зауваження) учасників громадського обговорення вносяться в письмовій формі, надсилаються електронною поштою із зазначенням прізвища, імені, по-батькові та адреси особи, яка їх вносить, протягом 30 календарних днів з моменту оприлюднення цього повідомлення на поштову або на електронну адресу Березанської селищної ради: [email protected].
З пропозиціями також можна звертатись за телефонами 0951293911 та 0661905142.

Результати громадського обговорення будуть оприлюднені до 25 січня 2023 року на офіційному веб-сайті Березанської селищної ради.

Які є рекомендації?
В ідеалі – топонім має нести у собі особливий сенс для мешканців. Є думка, щоб нові назви швидше викорінювали старі, вони мають бути зручними для вимови й легко запам’ятовуватися.
Однак «гарний» топонім — не ключовий критерій, адже назви вулиць мають бути належно осмислені і не стати приводом для чергового перейменування у найближчому майбутньому.
Зараз помітна тенденція, коли в багатьох містах громадськість і експерти пропонують перейменувати вулиці, проспекти, провулки, сквери, парки тощо на честь загиблих героїв російсько-української війни.
З одного боку – це жест вшанування пам’яті тих, хто віддав своє життя за свободу України і подібні назви також допомагають нам формувати публічний простір, який відображатиме нашу сучасну історію.
З іншого – вже сьогодні на території громади ми маємо і населені пункти, і навіть вулиці, де проживали, наприклад двоє та більше наших загиблих Героїв-земляків…
Як бути в такому випадку? Одним словом – це питання саме для громадського обговорення, аби максимально врахувати думку більшості.
Тому звертаємось з проханням: до закінчення війни не подавати для вшанування у назвах вулиць імен загиблих Героїв-земляків. Питання їх вшанування і увічнення буде ОБОВ’ЯЗКОВО вирішене після Перемоги.
Для прикладу, назви вулиць можна розділити за категоріями: патріотичні – Героїв України, Захисників України, Волонтерська у цьому ж переліку: Єдності, Мужності, Справедливості, Гідності або більш загальні: Калинова, Залізнична, Святкова, Світанкова, Кринична, Затишна тощо.