В Україні посилюють мобілізацію: у ЗСУ повідомили, куди відправлять служити новобранців, призваних у лютому

0
271

Депутати ще не голосували законопроєкт, який стосується оновлених правил призову до ЗСУ, проте мобілізація вже стала жорсткішою. При цьому українських чоловіків попередили: рано або пізно воюватимуть усі, і більшість новобранців відправлять у піхоту.

Про це, зокрема, розповів начальник служби зі зв’язку з громадськістю Командування Сухопутних військ Збройних сил України Володимир Фітьо.

Мобілізації в Україні підлягають усі чоловіки призовного віку, якщо стан здоров’я дозволяє їм служити в армії. Таким чином, є основні критерії для мобілізації чоловіків:

  • призовний вік;
  • відсутність тяжких каліцтв і захворювань, які несумісні з військовою службою:
  • відсутність відстрочки від мобілізації;
  • відсутність броні;
  • відсутність кримінальної судимості.

Щодо останнього пункту, то він може незабаром змінитися, коли ухвалять новий закон.

При цьому є доволі широкий спектр посадових осіб, які можуть з’явитися до вас додому або зупинити вас на вулиці з повісткою від ТЦК. І це зовсім не обов’язково має бути співробітник військкомату, а може бути управдом, представник муніципальної влади або керівник підприємства.

Відмовитися від врученої повістки неможливо. Це, як і незнання закону, не звільняє від відповідальності.

Першу повістку дають для явки в ТЦК, щоб актуалізувати дані. Там звірять анкетні дані, вік, наявність військової спеціальності, можливі відстрочки, а також ВЛК перевірить стан здоров’я.

Якщо чоловік придатний, здоровий і не має підстав для відстрочки, то, ймовірно, незабаром після першої повістки йому прийде друга — для відправки в навчальний центр. Там новобранці пройдуть навчання, яке триватиме щонайменше місяць, і далі їх відправлять до армійських підрозділів.

Володимир Фітьо радить чоловікам, яким прийшла перша повістка, не чекати другої, а з’являтися до ТЦК добровільно. Так у них буде можливість обрати підрозділ, в якому вони хотіли би служити. Решту вже не питатимуть, де їм краще нести службу. Причому більшість новобранців потрапить служити в піхоту, оскільки там відчувається найгостріша нестача живої сили.