На Комісії з питань захисту прав дитини Березанської селищної ради вирішили низку важливих питань

0
301

16 листопада 2023 року відбулася чергова робоча зустріч членів Комісії з питань захисту прав дитини Березанської селищної ради (далі – Комісія). Ходом засідання, на порядок денний якого було винесено 35 важливих питань, керувала перша заступниця селищного голови Ірина Компанієнко, інформують у прес-службі Березанської громади. 

На початку роботи начальниця служби у справах дітей Лілія Гонта прозвітувала щодо стану виконання попередніх рішень Комісії та поінформувала стосовно взаємозвірки між структурними підрозділами селищної ради й відділенням поліції №8 Миколаївського РУП ГУНП в Миколаївській області у питаннях обліку неповнолітніх, які схильні до вчинення правопорушень або злочинів, вживання алкогольних напоїв, наркотичних, психотропних речовин та вчинення насилля над дітьми. Також присутні затвердили індивідуальні плани соціального захисту дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, та дітей, які опинились в складних життєвих обставинах. 

В процесі засідання, на яке були запрошені соціальні працівники та старости Матіясівського, Щасливського, Дмитрівського, Лиманівського старостинських округів, особливо прискіпливо розглянуто нагальні питання щодо виконання батьківських обов’язків матерями й батьками, чиї діти потрапили у складні життєві обставини. Претензії членів Комісії стосувались антисанітарії в помешканнях й незабезпечення комфортних умов проживання для дітей. Є сім’ї, які отримують чималі соціальні виплати як багатодітні та малозабезпечені, але зовсім не підготувались до осінньо-зимового періоду, не запаслись паливними матеріалами, не підвели водопостачання, не полагодили розбиті вікна й двері, не придбали малечі сезонний одяг, взуття, шкільне приладдя. Зате мають чималі борги за комунальні послуги та винні кошти у різних магазинах. Одну з таких родин (матір і п’ятьох малолітніх дітей) працівникам соціальних служб довелось направити до обласного центру соціально-психологічної допомоги, що знаходиться в м. Вознесенськ. В даному закладі матір навчають основам ведення домашнього господарства та влаштування побуту, а дітей – дотриманню особистої гігієни. 

Величезне занепокоєння викликає й те, що стали відомі факти відмови батьків від ноутбуків, котрі керівництво навчальних закладів пропонує для дистанційного навчання дітей, які стоять на обліку СЖО. В той же час, такі батьки самостійно забезпечити гаджетами дітей не можуть, нарікають на брак коштів для підключення до мережі Інтернет, не бажають слідкувати за дбайливим використанням запропонованих комп’ютерів. Зате знаходять час і кошти для вживання алкогольних напоїв та не здатні пояснити, куди витрачають значні суми, надані державою на утримання малолітніх. 

Гострою проблемою сьогодення стало й збільшення кількості повідомлень про вчинення домашнього насилля в сім’ї та виникнення суперечностей між батьками, які розлучились. 

Окрім перелічених нагальних моментів, на засіданні піднімались питання щодо надання Висновку про доцільність позбавлення батьківських прав та дозволу на відрахування студента з коледжу через тривалий пропуск занять (с. Щасливе). 

За підсумками обговорення складних ситуацій присутні прийняли конкретні рішення, стан виконання яких розглядатимуть на черговому засіданні Комісії, деякі – винесені на розгляд виконавчого комітету селищної ради. 

Значний блок питань стосувався надання статусу дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів. У результаті 24 дітям, котрі належать до категорії внутрішньо переміщених осіб, було погоджено надання даного статусу та винесено на виконком.