Заборонити чоловікам виїзд за кордон після перемоги? У мережі розгорівся новий скандал

0
785

Керівник Українського інституту майбутнього, Вадим Денисенко, пропонує після завершення війни продовжити заборону на виїзд чоловіків за кордон щонайменше на три роки. Така ініціатива викликала бурхливе обговорення у мережі, пише ГЛАВКОМ.

Денисенко вважає, що такі заходи необхідні, інакше «ми просто не збережемося як нація».

Водночас він зауважив, що мають бути законні способи виїзду, наприклад для військових з метою лікування, відрядження чи відпустки.

«І це має бути чітко прописано в законодавстві. Але одним махом відкрити кордони, як це було до 24.02.22 – це означає втратити плюс мільйон. Зараз за кордоном близько 7 млн людей, повернеться половина. Всі ті, хто пише про комплексні заходи по поверненню – лукавлять. Ніяких реальних комплексних заходів нема і не буде. На жаль», – зазначив керівник Українського інституту майбутнього.

На цю пропозицію відреагувала народна депутатка Ірина Геращенко.

«Не думаю, що повоєнний безвиїзд спрацює на інноваційний розвиток і прорив в країні. А от до бунту призведе. І хто собі дозволить заборонити закордонну поїздку мільйону учасників бойових дій, які точно заслужили на відпочинок і мандрівку з родинами», – написала вона.

Посадовиц вважає, що будь-які заборони породжують корупцію. «Бо квартал як виїжджав, так і виїжджатиме на дуже важливий іноземний «культурний фронт», а от жінкам-держслужбовцям і зараз не можна, хоч вони не мають військового обовʼязку. Це вже породжує проблеми в місцевих органах влади і на держслужбі, чимало жінок-депутаток місцевих рад , де вони навіть зарплат не отримують, просто складають мандат. Українці хочуть відбудовувати нашу країну. Для цього треба стимулювати економіку, а не вбивати підприємництво новими поборами», – наголосила Геращенко.

Крім того, ініціативу прокоментував ексрадник глави Адміністрації президента України та журналіст Юрій Чевордов.

«По-перше, хто дуже хотів виїхати з України, ті давно це вже зробили до війни.

По-друге, вже під час війни, ті, хто захотів виїхати – всі правдами та неправдами так чи інакше виїхали. Корупційна система дала можливість усім, ну ок, майже всім охочим такої можливості.

Залишилися ті, хто вирішив і надалі пов’язати своє життя з Україною і я не розумію, чому проживаючи найгострішу фазу – військову, їм треба буде виїжджати вже після неї», – сказав він.

Щодо загалом будь-яких заборон, то Чевордов також нагадав, що Україна – не Росія і якраз відрізняється від ворога постійним прагненням до свободи, за яку нині й триває війна.

Політолог та військовий ЗСУ Петро Охотін, коментуючи можливість відкритих кордонів після війни, вказав, що вже зараз потрібно думати, які умови необхідні для того, щоб в Україну їхали реалізовуватися.

«Логічно, що Україна має тоді відкрити двері для фахівців різних націй. Як роблять Німеччина і Штати. Структура населення зміниться. І у цьому нічого поганого не має бути», – підкреслив він.

Водночас голова правління Спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко відповів на пропозиції деяких користувачів «скласти на стіл український паспорт», якщо хочеш виїхати за кордон.

«Слухайте, ми так і до мишей до*бемось, як у старому анекдоті. Вангую наступний етап, буде якщо не підтримуєш владну партію чи прем’єра також паспорт на стіл? Або коли на виборах підтримав опозицію?», – покепкував він.