Транспорт для потреб ЗСУ — який транспорт і на яких умовах можуть вилучати

0
241

Чинним законодавством, а також нормативно-правовими документами КМУ визначаються норми та правила вилучення техніки у громадян та приватних компаній. Проте новий законопроєкт про мобілізацію, який парламент вже ухвалив у першому читанні, вносить певні зміни та уточнення щодо вилучення транспорту. 

Фокус дослідив, що саме може змінитися, а також якою має бути компенсація в разі вилучення автомобіля з метою доукомплектувати ЗСУ.

В Україні питання вилучення майна громадян і бізнесу під час воєнного стану врегульовані законом «Про передачу, примусове відчуження або вилучення майна в умовах правового режиму воєнного чи надзвичайного стану». Але законопроєкт №10449 вносить певні зміни у чинні норми та правила. Зокрема, зміни, викладені в проєкті, уточнюють, що вилучатися може і водний транспорт. Крім того, проєктом передбачено, що порядок виконання військово-транспортного обов’язку, норми безоплатного залучення, вилучення та примусового відчуження транспортних засобів і техніки на період мобілізації та у воєнний час визначається Кабінетом Міністрів України.

Що важливо і що не зміниться після ухвалення проєкту №10449: виконання військово-транспортного обов’язку під час мобілізації здійснюється згідно з Мобілізаційним планом України шляхом безоплатного залучення транспортних засобів підприємств, установ та організацій усіх форм власності для забезпечення потреб Збройних Сил України, інших військових формувань на умовах їх повернення власникам після оголошення демобілізації.

Відповідно до законодавства, повернути вилучений транспорт можуть через 30 днів після оголошеної демобілізації.

Фактично, майже усе вищезгадане щодо вилучення техніки для ЗСУ вже є у законодавстві. Проте цього разу у проєкті №10449 автори розписали, яке міністерство за що відповідальне. Отже, проєкт вносить конкретику у питання вилучення і доукомплектування технікою ЗСУ.

Відповідно до проєкту №10449:

  • Міністерство внутрішніх справ України забезпечує подання до ТЦК та СП відомостей про зареєстровані транспортні засоби, які можуть бути призначені для доукомплектування Збройних Сил України та інших військових формувань в особливий період.
  • Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України, Державна служба морського і внутрішнього водного транспорту та судноплавства України забезпечують подання до ТЦК відомостей про зареєстровані у Державному судновому реєстрі України та Судновій книзі України водні транспортні засоби, які можуть бути призначені для доукомплектування Збройних Сил України та інших військових формувань в особливий період.
  • Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів визначає порядок і забезпечує надання до ТЦК відомостей про зареєстровані трактори, самохідні шасі, самохідні сільськогосподарські, дорожньо-будівельні машини, сільськогосподарську техніку, які можуть бути призначені для доукомплектування Збройних Сил України та інших військових формувань в особливий період.

Залучення під час мобілізації транспортних засобів і техніки повинне оформлюватися відповідним актом приймання-передачі між особою, представниками ТЦК та СП та командиром військової частини, якій передається транспортний засіб або техніка.

Якщо певний транспорт визначений як той, що доукомплектовує ЗСУ, то власникам заборонено вивозити його за межі області чи країни, а також продавати.