Виплати для ВПО: у Мінсоцполітики повідомили, кому залишать допомогу після 1 лютого

0
123

Виплату компенсації за проживання внутрішньо переміщеним особам з 1 лютого 2024 року точно продовжать пенсіонерам.

Про це заявила міністр соціальної політики Оксана Жолнович, повідомляє РБК-Україна із посиланням на її інтерв’ю виданню «Подробиці».

«Точно ми продовжуємо оплату пенсіонерам, бо розуміємо, що для них це основне джерело підтримки і їхнього проживання», — сказала вона.

За її словами, також для людей з інвалідністю постараються «врахувати всі можливі опції, щоб зберегти підтримку».

Жолнович нагадала, що міністерство подало в Кабмін зміни до постанови про виплату ВПО, «де суттєво пом’якшено ті критерії, бо зрозуміли, що особливо в тих районах, де вони найбільше проживають — Запоріжжя, Миколаїв, немає навчання очного».

«Якщо його немає, то один з членів домогосподарства змушений бути задіяним у вихованні дітей і це критерій, який ми врахували, тому, наприклад, з родини в чотири особи — один буде зобов’язаний, щоб працювати, а мама чи батько за вибором, якщо є діти зможуть доглядати і декларувати що здійснює догляд», — розповіла Жолнович.

Виплати для ВПО

Нагадаємо, з державного бюджету виплачується щомісячна компенсація на проживання у розмірі 3 тисяч гривень особам з інвалідністю й дітям і 2 тисяч гривень для всіх інших внутрішніх переселенців.

Уряд вирішив, що для всіх внутрішньо переміщених осіб, які отримують допомогу, з 1 серпня 2023 року вона автоматично продовжується тільки на 6 місяців — до кінця січня 2024 року.

Водночас Міністерство соціальної політики пропонує продовжити виплату компенсації за проживання внутрішньо переміщеним особам: пенсіонерам, особам з інвалідністю, дітям-сиротам та безробітним (за певних умов).

Проектом постанови Кабміну пропонується:

— продовжувати виплату допомоги внутрішньо переміщеним особам ще на один 6 місячний період, виходячи з наступних умов:

  • 1) внутрішньо переміщеним особам з числа пенсіонерів;
  • 2) особам з інвалідністю 1 та 2 групи та дітям з інвалідністю;
  • 3) дітям-сироти, та дітям, позбавленим батьківського піклування.

— продовжувати виплату допомоги внутрішньо переміщеним особам ще на один 6 місячний період непрацюючим працездатним особам, які сприяли своїй економічній незалежності (стали на облік в центр зайнятості, працевлаштувались, оформили послугу догляду за дитиною «муніципальна няня» тощо).