Восени мінімальна зарплата може зрости на понад 2 тисячі гривень

0
289

В Україні, вже восени цього року, мінімальна зарплата може стати більш як на 2 тисячі гривень вищою, ніж зараз. Розмір нової мінімалки становитиме майже 9 тисяч гривень.

Так буде, якщо депутати проголосують законопроект №8431, який «припадає пилом» у Верховній Раді ще з лютого поточного року.

Мінімальна зарплата в Україні не підвищувалася з кінця минулого року. Після торішнього підвищення вона становить 6700 гривень. Проте така мінімалка не може задовольнити навіть мінімальних запитів громадян. Вона вже нижча за реальний прожитковий мінімум приблизно на 11%. А до кінця поточного року вона становитиме не більше ніж 80% від ПМ.

Таким чином, підвищувати мінімалку необхідно. Ініціатори законопроекту, а це Юлія Тимошенко та ще кілька опозиційних депутатів, пропонують підвищувати мінімалку у три етапи. Втім, перші два етапи, які були заплановані на квітень і липень, зі зрозумілих причин уже відпали. Залишається третій етап, який пропонують провести у жовтні.

Внаслідок жовтневого підвищення мінімальна зарплата має досягти 8 918 гривень. Отже, якщо депутати раптом проголосують за цей закон, то їм доведеться замість триетапного підвищення пенсії одним махом підвищити мінімалку одразу більш ніж на 2 тисячі. Але є побоювання, що у деяких громадян серце може не витримати такого щастя.

Тому Мінекономіки запропонувало свій, більш щадний, варіант підвищення мінімальної зарплати. Мінімалку пропонують підвищити з 6700 до 7651 гривні, тобто трохи менше ніж на тисячу гривень. Причому не цьогоріч, а 2024 року.

Проте невідомо, чи схвалить таку пропозицію Мінфін. Адже при цьому потрібно врахувати не лише зростання мінімалки, а й пропорційне підвищення зарплат бюджетникам, які отримують вище за мінімальну зарплату, а також зростання інших виплат, які «прив’язані» до мінімальної зарплати. Тому навіть таке підвищення мінімалки у 2024 році поки що під питанням.

Джерело: Today.UA