На Миколаївщині можливо зареєструвати автомобіль без експертного огляду

0
283

У Миколаєві більшість автомобілів з 15 червня дозволено реєструвати без експертного дослідження. Незалежно від місця реєстрації, оформити послугу можна в будь-якому територіальному центрі МВС. За перші шість місяців 2023 року сервісні центри МВС Миколаївської області зареєстрували та перереєстрували майже 19 тисяч автомобілів.

Про те, як діє спрощення та в чому важливість експертизи кореспондентам Суспільного повідомив заступник директора Миколаївського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України Олександр Калтишев.

«Не є секретом те, що на ринку транспортних засобів вживаних авто в Україні є автомобілі з підробленими номерними позначеннями або з підробленими документами. І виявити факти підробки можуть тільки експерти. Наприклад, минулого року (2022 рік — ред.) таких автомобілів було виявлено близько 1200. А у поточному – близько 400. (статистика в Україні — ред.)», — розповідає Олександр Калтишев.

За словами заступника директора експертного центру, проведення експертизи може вберегти від шахраїв. Сам огляд триває до 20 хвилин.

«Це не коштує дуже дорого. Наприклад, дослідження транспортного засобу іноземного виробництва коштує 328 гривень. Ви отримаєте висновок, ви будете знати все про свій автомобіль», — додає Олександр Калтишев.

15 червня за відповідною постановою Кабінету Міністрів змінили алгоритм реєстрації транспорту, говорить речниця регіонального центру МВС в Миколаївській області Ніна Хмелевська.

«Не є обов’язковим експертний огляд при реєстрації транспортного засобу майже у всіх випадках, крім одного, коли транспортний засіб був вживаний і завезений з-за кордону, і в нього перша українська реєстрація», — говорить речниця МВС.

Щоб отримати послугу, потрібно оформити спеціальний талон на реєстрацію.

«Його можна взяти двома способами – офлайн і онлайн. Онлайн – на нашому сайті регіонального сервісного центру МВС. Функціонал зручний. Ви заходите, ідентифікуєтеся, обираєте зручну дату і час», — розповідає Ніна Хмелевська.

Незалежно від місця реєстрації, оформити послугу можна в будь-якому територіальному центрі МВС. За перші шість місяців 2023 року сервісними центрами МВС Миколаївської області зареєстровано та перереєстровано майже 19 тисяч автомобілів. З них вперше зареєстрованих в Україні – 2907.