Військові та правоохоронці здаватимуть зразки ДНК

0
281

Україна закупила обладнання для відбору та зберігання ДНК-зразків військовослужбовців і правоохоронців. Про це повідомляє прес-служба Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій.

Попередній відбір генетичного матеріалу у військових, які йдуть на службу до ЗСУ, і правоохоронців обговорили на нараді з регіональними координаторами Офісу уповноваженого зі зниклих безвісти під головуванням віцепрем’єрки.

Одним із важливих розглянутих питань став попередній відбір генетичного ДНК-матеріалу у військових і правоохоронців.

У Мінреінтеграції нагадали, що законодавство України передбачає обов’язковий відбір біологічного матеріалу у військовослужбовців, а також членів добровольчих формувань територіальних громад.

На виконання відповідного закону вже розробили порядок відбору зразків геномної інформації людини. Документ наразі погоджують центральні органи виконавчої влади.

У пресслужбі міністерства повідомили, що ДНК людини будуть оцифровувати й зберігати в особовій справі військового.

Зазначається, що вже закуплено відповідне обладнання для відбору, оцифровування й зберігання ДНК-зразків.

«Безперечно, під час війни це надважливо. Генетичний матеріал усіх наших захисників повинен зберігатися в єдиній базі генетичних ознак. Саме завдяки наявності генетичних зразків буде спрощено процес ідентифікації», – наголосила віцепрем’єр-міністр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук.

Вона також висловила сподівання, що відповідні органи прискорять процес запуску цієї процедури.