Миколаївщина першою перейде на електромережу за європейськими стандартами

0
487

Електромережі Миколаївської області переведуть на євростандарт — замість напруги 10/0,4 кВ розподільчі мережі області матимуть напругу 20/0,4 кВ. Проєкт профінансує Литва, йдеться в повідомленні «Миколаївобленерго».

«Підготовка проєкту переходу розподільчих мереж Миколаївського регіону на напругу 20/0,4 кВ на заміну поточної 10/0,4 кВ обійдеться в 8,2 млн грн. А фінансувати роботи з розробки проєкту згідно домовленості буде Уряд Литви», — проінформував в.о. гендиректора оператора системи розподілу Вадим Данилків.

Основна мета даного проєкту – відійти від точкового відновлення окремих об’єктів, ушкоджених бойовими діями, або просто застарілих.

Натомість буде побудовано єдину сучасну електроенергетичну систему на новітніх принципах та елементній базі.

Ще однією причиною зміни розподільчих мереж на рівень напруги 20 кВ, за його словами, є незадовільний стан та тривалий термін служби існуючих мереж. Згідно з оцінками технічного стану для електричних мереж залишковий строк експлуатації складає орієнтовно 10-11 років.

«У будь-якому випадку електричні мережі мають бути оновлені, тому доцільно робити це, користуючись досвідом передових країн світу. Крім того, це дозволить уніфікувати елементну базу з країнами Європи, і, врешті-решт, прискорить технічну інтеграцію з енергосистемою ЄС», — йдеться в повідомленні.

Проєкт реалізовуватиметься на території всієї Миколаївської області, але першими пілотними об’єктами будуть найбільш постраждалі підстанції й лінії електропередачі на деокупованих територіях Баштанського та Миколаївського районів.

У рамках розробки проєкту буде проаналізована існуюча структура електромереж, ступінь її ушкодження, рівень енергоефективності й технологічних втрат. При цьому будуть визначені оптимальні режими роботи мереж з точки зору надійності електропостачання та зменшення втрат, на основі сучасних принципів та підходів проєктування таких об’єктів.