Підвищення пенсій: стало відомо, скільки отримуватимуть українці у 2023 році

0
457

З 1 березня в українських пенсіонерів розмір виплат збільшиться на 20%. У Мінсоцполітики уточнили, чи усіх торкнеться це підвищення.

Раніше заступниця голови правління пенсійного фонду України Ірина Ковпашко також назвала п’ять категорій осіб, яким точно будуть підвищені пенсійні виплати:

  • чорнобильці;
  • особи з інвалідністю;
  • особи, що отримують пенсію у зв’язку із втратою годувальника;
  • особи, що отримують пенсію у зв’язку із вислугою років;
  • особи, що отримують пенсію за віком.

Проте за словами міністерки соціальної політики Оксани Жолнович всім пенсіонерам України піднімуть пенсію. Про це вона повідомила у етері Єдиних новин 19 лютого.

«Вже ширяться чутки у мережах, серед експертів, кого ж торкнеться підвищення пенсії, бо формула, яка визначена чинним законодавством, передбачає підвищення пенсій тільки для тих категорій, що мають пенсію більшу, ніж мінімальну», — пояснила міністерка.

Вона додала, що цьогоріч вирішили провести перерахунок виплат для усіх пенсіонерів, адже війна суттєво вплинула на інфляцію, а люди на пенсії є найменш захищеною групою населення. Також вона запевнила, що індексація торкнеться у тому числі військових пенсіонерів.

Жолнович підтвердила, що підвищення відбудеться з 1 березня за загальною формулою — на 20%.

«У середньому доплата до пенсій становитиме від 400 до 700 грн залежно від категорії пенсіонерів. Грошей вистачить», — сказала міністр.

Вона додала, що після індексації середня пенсія в Україні становитиме 4200−4500 грн.

Джерело: NV