Зустріч за «круглим столом» влади Березанської громади з представниками медичної галузі

11 січня за ініціативою Березанського селищного голови відбувся круглий стіл за участю очільника громади Валерія Хоміцького, його заступника Людмили Кравцової, директорів первинної та вторинної ланки медичної допомоги Сергія Токаря та Наталії Таранової, лікарів Наталії Делюк, Ольги Носуленко та заступника головного лікаря Миколаївського обласного центру екстреної медичної допомоги і медицини катастроф Ірини Донець. Про це повідомляє прес-секретар Березанської селищної ради Тетяна Чудна на своїй facebook-сторінці.
На зустрічі обговорювали два питання:
  • Порядок транспортування пацієнтів бригадами екстреної (швидкої) медичної допомоги у заклади охорони здоров’я
  • Розміщення Березанської бригади екстреної (швидкої) медичної допомоги у приміщенні Центральної районної лікарні

Щодо транспортування пацієнтів, визначили чіткі дії обох ланок медицини Березанської громади.

Відповідно до наказу МОЗ України від 26.03.2021 № 583 є порядок транспортування хворих до медзакладів. Згідно з цим наказом, рішення про транспортування до медзакладу приймає керівник бригади екстреної медичної допомоги за згодою пацієнта або його родичів. Кожен пацієнт повинен тримати телефонний зв’язок із своїм сімейним лікарем.

Бригади «швидкої допомоги» приїздять у випадку невідкладних станів, які викликані нещасними випадками, раптовими захворюваннями, ускладненням вагітності. В такому випадку пацієнту не потрібна декларація з лікарем чи направлення від нього. Відповідальність бригади «швидкої допомоги» в тому, щоб оперативно приїхати до пацієнта, оцінити його стан, встановити попередній діагноз, надати екстрену медичну допомогу та за потреби транспортувати пацієнта до відповідної лікарні вторинної або третинної ланки.

Наприклад, пацієнта з підозрою на інсульт чи інфаркт, швидка має транспортувати в найближчу лікарню, яка має контракт з Національною службою здоров’я України, оскільки саме в такому закладі є необхідні фахівці та обладнання, щоб надати якісну медичну допомогу. Березанська ЦРЛ такого пакету не має. Але якщо у пацієнта загрозливий для життя стан, то бригада «швидкої допомоги» має право госпіталізувати його у найближчий заклад охорони здоров’я, незалежно від наявності вільних ліжок та підпорядкованості. І тільки після стабілізації стану може вирішуватись питання щодо подальшого транспортування у відділення іншого закладу охорони здоров’я.

Щодо другого питання, то Березанська бригада екстреної «швидкої» медичної допомоги до 1 жовтня 2022 року розміщуватиметься у нинішньому приміщенні, тобто на 1-му поверсі хірургічного-терапевтичного відділення.

«Кожен із нас несе відповідальність за оперативне і якісне медичне обслуговування людей нашої і сусідньої громади. Тому березанські первина і вторинна ланки медичного обслуговування та швидкої допомоги мають працювати спільно і злагоджено»,- підсумовуючи засідання круглого столу сказав селищний голова Валерій Хоміцький.