На виноробні KOBLEVO триває сезон підготовки виноградників до зими (ФОТО)

0
1089

Догляд за виноградом – це турботлива праця виноградарів, цілий рік. Одним із важливих етапів підготовки винограду до зими — його обрізка. Робити це можна навесні, але перед зимівлею — обов’язково. Обрізка винограду проводиться в зимово-весняний період, з четвертої декади листопада до четвертої декади березня. Обрізка винограду – обов’язковий етап проведення догляду за лозою. На виноробні KOBLEVO знають про всі секрети та тонкощі процесу правильної обрізки винограду та охоче діляться ними.

50% урожаю залежить від правильної та якісної обрізки. Важливо, що у кожному регіоні терміни обрізки залежать від кліматичних умов. У нашому ж регіоні клімат м’якший, і не має дуже низьких температур, тому всю зиму можна виконувати цю найважливішу операцію. 

Перед проведенням обрізки куща робиться ембріональний аналіз лози, що в свою чергу вказує, на яку довжину і кількість пагонів та бруньок (та майбутніх грон) повинен бути навантажений кущ. 

На підприємстві KOBLEVO стандарт формування куща – це «двоплечий (двубічний) кордон». За такого типу формування виноградних кущів здійсюється обрізка однієї частини куща, а друга залишається і дає половину врожаю. Це основна перевага цього формування в порівнянні зі звичайним «горизонтальним кордоном».

В середньому навантаження на кущ є від 50 — 70 бруньок при довжині стрілки 6-8 бруньок, пагін (ріжок) 2-4 бруньки.

Існує легенда, що обрізати виноградники почали кілька століть тому. До цього часу лоза росла без участі людини. Як не дивно, початок проведення таких робіт був започаткований віслюком. Власник виноградника помітив, що відкушені твариною кущі дали більший урожай. Відтоді обрізка та догляд за кущем лише удосконалилися. І сьогодні агрономи виноробного підприємства проводять цю операцію з урахуванням усіх необхідних умов та стандартів для отримання чудового майбутнього врожаю!