В Березанській громаді розповіли про необхідність підтримки осіб з обмеженими можливостями

В пріоритеті Березанської громади – турбота про людей з обмеженими фізичними можливостами. 

Щороку разом із світовою спільнотою Україна відзначає день людей з інвалідністю. Проведення Міжнародного дня людей з обмеженими фізичними можливостями спрямовано на привернення уваги до проблем цієї категорії суспільства, захист їх гідності, прав та благополуччя. Про це розповіла прес-секретар Березанської селищної ради на своїй сторінці у facebook. Це день підведення підсумків зробленого, аналіз фактичного становища людей з особливими потребами в суспільстві і визначення планів щодо поліпшення їх життєвого рівня.

В Березанській громаді на обліку у відділі соціального захисту перебуває всього 835 осіб з обмеженими фізичними можливостями, з них 52 дитини. Щороку цій особливій категорії громадян Березанська селищна рада до Міжнародного дня людей з обмеженими фізичними можливостями надає одноразову матеріальну допомогу. В нинішньому році надано одноразову матеріальну допомогу на суму 12 500 особам з інвалідністю 1 групи. Станом на 01.12.2021 на лікування 124 громадянам громади надано 186 тисяч гривень. Близько 40 осіб отримали безкоштовно по 2 куба дров на опалення житла. Протягом 2021 року відповідно до Комплексної програми «Турбота» селищної ради було надано продуктові набори 43 особам найвразливішої категорії громадян.

Усі заклади адміністративного, соціального та медичного спрямування оснащені пандусами. В центральній районній лікарні облаштована під потреби осіб з інвалідністю вбиральня. Сходи лікарні оснащені табличками Брайля.

В липні поточного року при Центрі з надання соціальних послуг в Березанці відкрито пункт прокату технічних засобів реабілітації, послугами якого за три місяці вже скористалося 12 осіб з інвалідністю. У серпні поточного року в Березанці було відкрито соціальний магазин безкоштовного одягу, послугами якого через соціальних працівників користуються особливі мешканці нашої громади.

В усіх населених пунктах громади Центр з надання соціальних послуг надає послуги перукаря і швачки, у тому числі на дому для найвразливішої категорії населення. Із листопада 2018 року в Березанській громаді функціонує Інклюзивно-ресурсний центр для особливих дітей громади. Послугами вчителя-логопеда, вчителя-дефектолога, вчителя-реабілітолога і двох практичних психологів користується 52 дитини Березанської громади, з них 8 у садочках і 8 у школах – на інклюзивному навчанні.

Березанська селищна рада наразі є у переліку громад, яким державою найближчим часом буде закуплено і надано у подальше користування спецтранспорт для перевезення осіб з інвалідністю та дітей з інвалідністю, які мають порушення опоно-рухового апарату. У планах Березанської селищної ради – відкриття Реабілітаційного центру, де будуть надаватися необхідні для підтримки здоров’я фізіотерапевтичні процедури.