У Сервісних центрах МВС Миколаївщини пояснили, як виявляють фальшиві посвідчення водія

0
17

За використання завідомо підроблених документів чоловікам загрожує штраф або апробаційний нагляд на строк до двох років, або обмеженням волі на той самий строк (ч. 4 ст. 358 ККУ).

Підроблені посвідчення водія зовні схожі на оригінали, але їх немає у державних реєстрах і вони не відображаються у застосунку Дія чи в Кабінеті водія. Однак підробки продовжують користуватися популярністю. Зловмисники створюють сайти, де пропонують свої послуги і продають фальшиві посвідчення водія.

Темою посвідчень водія також користуються шахраї задля отримання фінансових даних користувачів. Зловмисники створюють фішингові ресурси з пропозицією продажу нібито справжніх посвідчень водія. У такий спосіб вони отримують доступ до електронних гаманців громадян і надалі привласнюють гроші потерпілих.

Щоб не стати жертвою шахраїв, дотримуйтеся порад кіберполіції, які зібрані на сайті «Кібер Брама». На цьому ресурсі можна дізнатися про шахрайські схеми та боротьбу з фейками. «Кібер Брама» містить практичні поради, як безпечно користуватися мережею

Сервісні центр МВС закликають бути відповідальними громадянами та користувачами Інтернету й допомагати викрити шахраїв. Якщо ви помітили ознаки шахрайства в Інтернеті або стали жертвою кіберзлочину — подайте електронне звернення до кіберполіції за посиланням. Закликаємо не користуватися послугами шахраїв, чесно здавати іспити та отримувати посвідчення водія у сервісному центрі МВС.