Українцям обмежили відпустки у воєнний період

0
99

У зв’язку з дією воєнного стану в Україні дія деяких норм трудового законодавства була призупинена. Зокрема, це торкнулося відпусток.

Державна служба України з питань праці повідомила, що сьогодні на законних умовах керівництво підприємств має право відмовити співробітнику у наданні щорічної відпустки. Це може статися у випадку, якщо працівники:

  • залучені до виконання робіт на підприємствах критичної інфраструктури;
  • до виконання робіт із виробництва товарів оборонного призначення;
  • для виконання мобілізаційного завдання.

Втім, із цієї норми є низка винятків. Відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами в Україні зберігаються для всіх жінок, незалежно від того, працюють вони на оборонний комплекс чи ні. Це ж стосується відпустки для догляду за дитиною. Жінкам дозволяється переривати трудову діяльність зі збереженням робочого місця до досягнення дитиною вік 3 років.

Для решти громадян продовжують діяти звичні правила надання відпусток. Керівництво підприємств не може послатися те що, що у країні йде війна, і має надати щорічну відпустку співробітникам відповідно до графіка. Перенести відпустку працівник має право лише за погодженням із начальством.

Якщо в компанії, де ви працюєте, вам належить відпустка понад 24 дні, пам’ятайте, що в умовах воєнного стану керівництво має право скоротити її до цього значення. Однак після завершення війни усі утримані дні вам повинні надати можливість «відгуляти».

Якщо вам критично важливо отримати їх саме зараз, то роботодавець може піти на зустріч співробітнику, але оплачувати дні відпустки понад 24 дні сьогодні його закон не зобов’язує.