Кому в Україні дозволяється не сплачувати податок на землю

0
133

Власники земельних ділянок зобов’язані своєчасно сплачувати земельний податок, йдеться у статті 91 Земельного кодексу України.

Проте є категорія громадян, які зі сплати податку звільняються, а саме:

  • особи з інвалідністю першої та другої груп;
  • пенсіонери за віком;
  • люди, які виховують трьох і більше дітей віком до 18 років;
  • ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»;
  • люди, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

*Стаття 281.1 Податкового кодексу України (редакція від 16.03.2024)

Також пільга по земельному податку є не лише поділена по суб’єктах, але й по об’єктах. Тобто за певні земельні ділянки при певних умовах можна не платити податок. Не платимо земельний податок, якщо земельна ділянка призначена для ведення особистого селянського господарства та не перевищує розміру у 2 гектари. Також не платимо податок за земельні ділянки, що призначені для будівництва та обслуговування житлового будинку, а також господарських будівель і споруд за умови, що ці земельні ділянки в селах не перевищують 0,25 гектара, в селищах – 0,15 гектара, а у містах – 0,1 гектара. Крім того, якщо земельна ділянка для дачного будівництва не перевищує 0,1 гектара, для будівництва індивідуального гаража не перевищує 0,01 гектара, для ведення садівництва не перевищує 0,12 гектара теж можемо не платити земельний податок згідно з законом.

За матеріалами 7eminar.ua