Цієї весни в Миколаївській області почнуть будувати другу чергу Тилігульської ВЕС

0
257

Після повномасштабного вторгнення рф було втрачено вітрові електростанції, що діяли на лівобережній частині Херсонщини та складали чи не основну частину всієї вітрової генерації України. Тож питання побудови нових ВЕС досить актуальне.

Перша черга Тилігульської ВЕС, потужністю 114 МВт, була введена в експлуатацію в травні 2023 року. Наразі ДТЕК очікує поставку вітрових турбін від данської компанії «Vestas». Після введення в експлуатацію всього вітропарку Тилігульська ВЕС стане найбільшою вітровою електростанцією не лише в Україні, а й у східній Європі. 

Як зазначає пресслужба ДТЕК, загальний обсяг інвестицій перевищить 650 млн євро. Це кошти компанії, а також провідних західних банків під державні гарантії. 

Потужність 83-х турбін складатиме 500 МВт, завдяки чому станція буде здатна виробляти близько 1,7 ТВт-г електроенергії щороку. Цього достатньо для потреб 900 тисяч домогосподарств. До того ж очікується скорочення викидів СО2 – щороку на 1,7 млн тон.

Закінчити будівництво планують наприкінці 2025 року. Проте поступове підключення до мережі змонтованих вітротурбін очікується вже з кінця цього року. 

Відмітимо, що Тилігульська ВЕС стане першою у світі вітровою електростанцією, яку побудували під час війни.