Тилігульський лиман продовжують облаштовувати для туристів: з’явиться кемпінг і стоянка

0
439

Тилігульський лиман у Миколаївській області продовжують облаштовувати для туристів: у планах зробити паркувальні місця для автомобілів і територію для розміщення кемпінгу.

Про це повідомив тимчасово виконуючий обов’язки директора РЛП «Тилігульський» Олександр Дьяченко, передає Суспільне.

Дьяченко зазначив, що площа Регіонального ландшафтного парку становить 10 тисяч гектарів, під рекреаційну діяльність відведено менше гектару.

У будні біля Тилігульського лиману відпочивають близько 300 туристів, у вихідні – вдвічі більше. За словами директора парку, станом на липень 2023 року ведуться переговори з Коблівською ОТГ щодо облаштування паркувального місця для автомобілів і території для розміщення кемпінгу. За літній період планують заробити близько 500 тисяч гривень шляхом сплати рекреаційного збору, гроші підуть на потреби парку.

Нині біля лиману встановили тимчасові споруди: кафе, рекреаційні та санітарні зони. Начальник містобудування, архітектури та капітального будівництва Коблівської сільської ради Олег Ангелов запевнив, що порушень у встановленні споруд немає.

У свою чергу еколог Інна Тимченко вважає, що рух транспорту на Тилігулі потрібно обмежити, а до місць відпочинку добиратися пішки. Так, на її думку, можна зберегти заповідний фонд.

«Цього року встановлено різні розважальні заклади, кафе, вагончики, проведено комунікацію. Але ця територія дуже важлива з погляду збереження біорізноманіття», – розповідає еколог, наголошуючи на важливості зонування.

Зокрема, люди та інфраструктура, на її думку, можуть негативно вплинути на птахів. 

«Така кількість людей, машин, така інфраструктура – дуже сильно впливають на птахів. Навряд чи вони туди захочуть прилітати та гніздитися», – підсумувала Інна Тимченко.