Українці почнуть користуватися новими грошима: у НБУ розповіли, які купюри замінять

0
1461

З 1 січня 2023 року в Україні почнуть поступово вилучати з обігу застарілі банкноти. Йдеться про купюри, виготовлені за зразком 2003-2007 років номіналами 5, 10, 20 та 100 грн. Про це стало відомо із заяви прес-служби Національного банку України.

Гроші старого зразка регулятор планує замінити новими монетами та купюрами. Зокрема, замість паперових 5 грн та 10 грн до обігу надійдуть монети відповідного номіналу, які випускаються в Україні з 2018 року. А грошові знаки номіналом 20 грн. та 100 грн. будуть замінені на паперові купюри нового покоління з підвищеним ступенем захисту.

Процедура вилучення застарілої готівки відбуватиметься поетапно. НБУ припинить постачати фінустанови старими купюрами. Відповідно такі грошові знаки вже не потраплять до українців через банківські відділення, банкомати та обмінники. Водночас усі старі гривні банки та інші фінустанови зобов’яжуть передавати регулятору на утилізацію.

У Національному банку також повідомили, що українці й надалі зможуть користуватись грошима старого зразка та оплачувати ними покупки. Самостійно нести їх у банки на обмін не потрібно. Завдяки зусиллям центробанку кількість застарілих гривень поступово зменшуватиметься, доки вони повністю зникнуть з обігу.

Оновити найбільш поширені грошові знаки в НБУ хочуть з метою підвищення зручності розрахунків готівкою. Не кажучи вже про те, що з обігу зникнуть зношені гривні, які просто неможливо користуватися. Нові купюри та монети матимуть більш високий ступінь захисту, ніж їхні попередники. А це також означає, що шахраям стане набагато складніше робити та розповсюджувати підробки.