Зміни у призначенні субсидії: хто має право отримувати допомогу на Миколаївщині

0
345

Власники мотоциклів, боржники із сплати за комунальні платежі та орендарі житла за новими правилами мають право на отримання житлової субсидії, про що в програмі «Сьогодні.Головне» розповіла Оксана Єльчієва, директорка департаменту соціального захисту населення Миколаївської ОДА, пише Суспільне. 

За словами Оксани Єльчієвої, у зв’язку зі змінами у законодавстві є деякі уточнення, які необхідно знати миколаївцям. З травня 2021 року порядок призначення субсидій змінили, у відповідь на вимоги, пропозиції та звернення жителів України.

Отримати субсидію у випадку наявності боргів за комунальні послуги на суму 340 грн, тобто 20 неоподаткованих мінімумів громадян і більше, відтепер можливо.

«Субсидія буде призначатися, якщо розмір заборгованості складатиме не більше 680 грн, або людина матиме договір про реструктуризацію боргів», – розповідає Оксана Єльчієва.

Окрім того, нововведення у призначенні субсидій стосуватиметься власників мотоциклів.

«Якщо в родині є мотоцикл вартістю менш ніж чотири мінімальні зарплати або саморобний транспортний засіб, то раніше їм субсидія не призначалася. Тепер субсидія може бути призначена, враховуючи доходи, кількість мешканців домогосподарства», — зазначила Оксана Єльчієва.

За словами Оксани Єльчієвої, якщо раніше у претендента на субсидію житло було в оренді, то субсидія йому не призначалася. Відтепер розширили перелік питань щодо житла, що перебуває в оренді або на яке оформлений заповіт.

«Ці зміни дають можливість людям, які отримували раніше відмову, звернутися ще раз аби переглянули це питання. Потрібно звернутися до відділів з питань соцзахисту населення, які знаходяться в ОТГ або відправити листа поштою до управлінь соцзахисту: Баштанського, Первомайського, Миколаївського чи Вознесенського районів. Також звернення приймають п’ять управлінь соцзахисту в найбільших містах Миколаївської області – Миколаїв, Очаків, Вознесенськ, Южноукраїнськ», – розказала Оксана Єльчієва.

Перебування Миколаївської області у «червоній» зоні, за словами Оксани Єльчієвої, позначилося на роботі щодо призначення субсидій. Тепер нарахування субсидій у «червоній» зоні адаптивного карантину здійснюється за збільшеними соціальними нормативами на 50 відсотків.

«Усі нормативи на кожну послугу збільшуються на 50 відсотків. У листопаді ми будемо перераховувати розмір субсидій, що призначався з жовтня, враховуючи перебування Миколаївської області з жовтня у «червоній» зоні, – розказала Оксана Єльчієва.

Зі слів Оксани Єльчієвої, родини, яким влітку 2021 року призначили субсидію, отримають її з початком опалювального сезону.

«Якщо на неопалювальний сезон була призначена субсидія або призначена у розмірі нуль, то з початком опалювального сезону таку субсидію перепризначать автоматично. Якщо було відмовлено, то людина ще раз може звернутися і ми передивимося це питання. Субсидія буде призначатися з травня до квітня наступного року, повністю на рік», – розказала Оксана Єльчієва.

У ситуації, якщо у житловому приміщенні зареєстровані два пенсіонери та їхня доросла дитина, яка тривалий час проживає за іншою адресою. Раніше для призначення субсидії з батьків вимагали документ, що підтвердить факт проживання дитини в іншому місці.

«Якщо будь-який член домогосподарства виїжджав за кордон на навчання, на інше місце проживання чи роботи та не міг підтвердити, що перебуває там офіційно, то субсидія не призначалася. Тепер є можливість, щоб представники територіальної громади вийшли на місце, склали акт обстеження житлово-побутових умов, щоб документ підтвердив представник виконкому територіальної громади і цього буде достатньо для призначення субсидії. Ми не вимагаємо додаткових документів», – розказала Оксана Єльчієва.

За словами Оксани Єльчієвої, раніше у призначенні субсидії відмовляли у випадку, коли заявник, чи будь-хто з його родини має на депозитному банківському рахунку понад 60 тисяч гривень. Тепер субсидію не призначать, якщо на депозит перевищує 100 тисяч грн.

Тим, хто у 2021 році вперше звернеться за призначенням субсидії, отримає її в готівковій формі.

У випадку, коли у житловому приміщенні зареєстровані лише неповнолітні діти, отримати субсидію не вдасться, тому що отримувачем субсидії має бути лише повнолітня особа. У такій ситуації, опікун або особа, яка представляє інтереси дітей, має звернутися до відділу соцзахисту.