В Україні впровадять платні дороги: перші списки областей вже готові

0
273

В Україні готують проєкт про створення перших платних доріг. Першими оцінити такі зміни зможуть мешканці Дніпропетровської, Київської, Львівської, Одеської та Полтавської областях.

Про це на круглому столі «Транспорт, логістика та інфраструктура», шо відбувся у Лондоні, розповів Голова Держагентства відновлення Мустафа Найєм.

Найєм розповідає, що для їх створення зараз готують техніко-економічне обґрунтування (ТЕО) за гроші бюджету.

«Зараз робимо ТЕО для Дніпропетровської, Київської, Львівської, Одеської та Полтавської областей. І це ТЕО наразі готується за рахунок бюджетних коштів. Загальна вартість (проєкту – ІФ-У) становитиме близько 6,5 мільярдів доларів», — сказав чиновник.

Загальна вартість проєкту, за його оцінками, може становити $6,5 млрд. Він зазначив, що це один із найбільш перспективних проєктів в Україні.

«Ми почали працювати над ним ще до повномасштабного вторгнення. Цього поки що ще немає, але ми фактично зареєстрували законопроєкт, який дає нам змогу це зробити, і ми вже розуміємо», — повідомив голова Держагентства відновлення.

Найєм зазначає про те, що для реалізації проєкту необхідні гроші європейських інвесторів і вже зараз є зацікавлені у цьому компанії.

На цьому ж круглому столі віцепрезидент Міжнародної фінансової корпорації (IFC) у Європі, Латинській Америці та Карибському басейні Альфонсо Гарсія Мора (Alfonso Garcia Mora) повідомив, що Міністерство відновлення, Агентство відновлення та IFC на полях конференції у Лондоні підписали меморандум про взаєморозуміння для розвитку системи платних доріг, що, на його думку, стане «критично важливим аспектом».