Ринок української землі планують відкрити для покупців з Европи

0
175

Вже минуло майже три роки після відкриття ринку землі в Україні. Під час першого етапу українську землю могли купувати лише фізичні особи. Згодом розпочався другий етап, який надав аналогічне право і юридичним особам, що зареєстровані в Україні. У майбутньому планують запустити і третій етап. З його початком учасниками земельного ринку можуть стати фізичні та юридичні особи із ЄС. Пише one.ua

Третій етап стане завершенням земельної реформи. У цей період відбуватиметься гармонізація земельного законодавства України з відповідним правовими нормами ЄС. А це, зокрема, передбачає залучення фізичних і юридичних осіб країн-членів ЄС до українського ринку землі.

У зв’язку з цим консорціум компаній AEQUO, EasyBusiness та CIVITTA за підтримки Програми USAID з аграрного і сільського розвитку (АГРО) вже розробив Концепцію гармонізації земельного законодавства України з правом ЄС. Задля цього аналітики провели ретельний аналіз світових практик щодо врегулювання земельних відносин.

Україна прагне отримати членство в Євросоюзі. Вже у червні між нашою країною та ЄС можуть розпочатися переговори щодо вступу у блок. У свою чергу, взаємодія країн-членів в ЄС побудована на дотримані чотирьох свобод. Йдеться про вільний рух товарів, послуг, капіталу та робочої сили. Відповідно ж до статті 63 Договору про функціонування Європейського Союзу (ДФЄС) до капіталу належать і землі.

Тобто законодавство Європейського союзу забороняє обмежувати право учасників ринку землі (як інвесторів, так і продавців) на рух капіталу.

Проте чинний Земельний кодекс України забороняє продавати землі сільськогосподарського призначення іноземцям. Відповідно, щоб Україна змогла отримати можливість вступу до ЄС, зазначену норму з вітчизняного законодавства доведеться прибрати.

Для кожної країни тривалість перехідного періоду визначається окремо. Про неї домовляються під час перемовин про членство.

Та, як стверджують експерти, перш за все, у допуску іноземців на земельний ринок повинні бути зацікавлені самі українці. Адже такі зміни сприятимуть залученню інвестицій у країну. У першу чергу, європейські компанії, які долучатимуться до українського ринку, впроваджуватимуть нові технології та передові практики. Як наслідок, продуктивність вітчизняної аграрної галузі швидко зростатиме.

Та найбільш відчутним позитивний ефект від відкриття земельного ринку іноземцям буде для землевласників. Світовий та європейський досвід свідчить, що такі зміни сприяють підвищенню вартості земельних угідь. Зокрема, йдеться і про їхню оренду. Отож власники землі зможуть отримати справедливі доходи від реалізації власного майна.