Виплати ВПО з 1 червня 2024 року: які зміни відбулись та що варто знати переселенцям

0
125

З 1 червня 2024 року виплати для внутрішньо переміщених осіб (ВПО) в Україні продовжили для тих, кому допомогу призначили автоматично три місяці тому, а також для тих, хто подав заяву на продовження. Виплати надаватимуться найбільш вразливим категоріям населення, включаючи осіб з низькими доходами, людей з інвалідністю, сім’ї з дітьми та пенсіонерів.

Про це раніше повідомляли в Міністерстві соціальної політики України. Право на отримання виплат протягом ще шести місяців мають такі категорії ВПО:

  • особи з тяжкими формами захворювання, яким не встановлено інвалідність;
  • діти, які влаштовані в сім’ї патронатного вихователя, патронатні вихователі, діти, які тимчасово влаштовані в сім’ю родичів, знайомих, прийомну сім’ю, дитячий будинок сімейного типу;
  • особи, які доглядають за дитиною до трьох років або дитиною, яка потребує догляду, до шести років;
  • сім’ї, що мають дітей до 18 років та/або до 23 років, які є студентами денної або дуальної форми навчання;
  • особи, які надають соціальні послуги на непрофесійній основі;
  • студенти, які звертаються самостійно, віком до 23 років;
  • особи з інвалідністю ІІІ групи;
  • сім’ї пенсіонерів;
  • особи, віком від 55 років.

Умови для припинення допомоги

Варто зауважити, що виплати для ВПО можуть припинити протягом двох місяців після перепризначення допомоги, якщо особи, які не працюють і не доглядають за дітьми чи людьми з інвалідністю, не сприятимуть своїй зайнятості. Щоб не втратити допомогу, такі особи мають стати на облік до центру зайнятості, зареєструватися як фізична особа-підприємець, отримати допомогу на здобуття економічної самостійності, мікрогрант на створення чи розвиток власного бізнесу, ваучер на навчання тощо.

Виплати для ВПО, які повторно евакуюються

Люди, які повторно виїхали в межах обов’язкової евакуації із Вовчанська та Липців Харківської області, мають право на виплати для ВПО. Про це повідомила віцепрем’єр-міністерка України – міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук. Йдеться про громадян, зарахованих до списків евакуйованих, які складає місцева влада.

Ті особи, які самостійно виїхали з населених пунктів Харківської області, де оголошено обов’язкову евакуацію, можуть звернутися до департаменту соціального захисту населення Харківської ОВА за телефоном гарячої лінії ((066) 283-41-43), щоб їх зарахували до цих списків. Для поновлення статусу внутрішньо переміщеної особи необхідно звернутися до ЦНАПу або до управління соціального захисту населення в громадах, які прийняли ВПО.

Виплата пенсій пенсіонерам-ВПО

Міністерство соціальної політики нагадує, що виплата пенсій пенсіонерам, які стали ВПО до 24 лютого 2022 року, отримували пенсію в Ощадбанку та не пройшли ідентифікацію до 31 березня 2024 року, відновиться одразу після її проходження. Фізична ідентифікація запроваджена для перевірки, чи дійсно кошти від держави отримує саме та особа, якій вони призначені.

Тим пенсіонерам-ВПО, які не встигли пройти ідентифікацію до 31 березня 2024 року, пенсійні виплати продовжують нараховувати, але поки не перераховують на банківські картки. Після ідентифікації пенсію виплатять за всі місяці, поки людина її не отримувала.

Розмір допомоги для ВПО в червні

Розмір допомоги для ВПО в червні залишається незмінним. А саме:

  • 3 тис. грн – для дітей і осіб з інвалідністю;
  • 2 тис. грн – для дорослих.

Джерело: OBOZREVATEL