У Раді пропонують скасувати кримінальну відповідальність для ухилянтів

0
25

У четвер, 16 травня, у Верховну Радуі подано законопроект №11260, який спрямований на відміну кримінальної відповідальності у вигляді позбавлення волі за ухилення від призову на військову службу з мобілізації.

Цю інформацію містить картка цього законопроекту.

Автором законопроекту є народний депутат Анатолій Бурмич, який пропонує модифікувати статтю 336 Кримінального кодексу України, замінюючи покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 3 до 5 років на такі види кримінальних покарань:

  • штраф від 51 тис. до 85 тис. грн.;
  • громадські роботи терміном від 160 до 240 годин;
  • виправні роботи терміном від одного до двох років;
  • обмеження волі терміном від одного до двох років.

Бурмич зазначає, що наразі у статті 336 КК передбачено лише одне покарання – позбавлення волі, яке є найсуворішим видом покарання.

Він наголошує, що ухилення від призову на військову службу не є достатнім доказом небезпеки, яку засуджений несе для суспільства.

Автор законопроекту також зазначає, що використання альтернативних видів покарання замість позбавлення волі допоможе заощаджувати бюджетні, матеріальні та людські ресурси держави, направивши їх на підтримку обороноздатності та національної безпеки України.

Крім того, він вказує, що після відбування покарання засудженим буде потрібна соціалізація, допомога у працевлаштуванні та можливо — лікування, що може спричинити додаткові витрати для держави.