Індексація пенсій працюючим пенсіонерам: на скільки виростуть виплати з 1 червня

0
415

В Україні у березні проходить індексація пенсій тим, хто вже вийшов на заслужений відпочинок, а пенсіонери, які працюють, отримають проіндексовані виплати вже влітку. У Пенсійному фонді Україні розповіли, як відбуватиметься перерахунок.

Відповідно до ч.4 статті 42 Закону України від 09.07.2003 № 1058-IV «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», перерахунок пенсій працюючим пенсіонерам провадиться з урахуванням не менше 24 місяців страхового стажу після призначення (попереднього перерахунку) пенсії. Або з урахуванням менше ніж 24 місяців страхового стажу, але після призначення (попереднього перерахунку) пенсії минуло не менше 2-х років.

У ПФУ зазначили, що перерахунок пенсійних виплат здійснюється з урахуванням даних про страховий стаж із реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування на підставі поданих страхувальниками звітів про сплату єдиного внеску.

Коли перерахують пенсії працюючим пенсіонерам

У 2023 році перерахунок пенсій працюючим громадянам буде здійснено у червні, після надходження звітності за І квартал 2023 року. У попередні роки перерахунок планували на травень, але не завжди до цього часу у ПФУ встигали прийти всі страхові дані і тоді виплати громадянам затримували. Щоб цього уникнути, цьогоріч перерахунок пенсій працюючим українцям перенесли на місяць вперед.

При цьому підвищення пенсій українцям у зв’язку із зростанням прожиткового мінімуму у 2023 році не проводитиметься, оскільки відповідно до ст. 7 Закону №2710 прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність, зафіксовано на рівні грудня 2022 року у розмірі 2093 грн, і протягом року не змінюватиметься.